c S

Župani mestnih občin vladi: razmislite o zakonski podlagi za uvedbo pogoja PC

09.11.2021 14:38 "Petina prebivalcev, 400 tisoč ljudi, drži državo v šahu. Vsak ima pravico sam odločati, a menim, da normalno življenje lahko dosežemo samo, če se precepimo, zaupamo stroki," je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković ter napovedal poziv mestnih občin vladi in državnemu zboru, da uzakoni pogoj PC.

Vlada je kot pogoj za prihod v službo za državno upravo, kamor sodita tudi vojska in policija, skušala uvesti pogoj PC namesto sedanjega PCT (preboleli, cepljeni ali testirani), vendar je ustavno sodišče to zadržalo do končne presoje. Župani bodo vlado pozvali, naj poskrbi za zakonsko podlago za uvedbo pogoja PC, če bi se to zgodilo, bi imeli lahko dostop do javnega življenja, morda celo do službe samo preboleli ali cepljeni, testiranje ne bi več zadostovalo.

Uvedba pogoja PC ima po informacijah N1 tudi nekaj zagovornikov v ministrskem zboru, vendar se vlada za to za zdaj ni odločila prav zaradi zadržanja na ustavnem sodišču. Če bi bila za to zakonska podlaga, bi bila uvedba pogoja PC namesto PCT precej bolj verjetna. V Avstriji, denimo, vrata javnega življenja odpira prav pogoj PC in ne (več) pogoj PCT.

Povezava do novice: Župani mestnih občin vladi: razmislite o zakonski podlagi za uvedbo pogoja PC