c S

Kolektivno uresničevanje verske svobode le ob izpolnjevanju pogoja PCT

08.11.2021 13:01

Vlada je 5. novembra 2021 zaradi naglega slabšanja zdravstvenih razmer in s ciljem, da se zajezi širjenje nalezljive bolezni covid-19 zaostrila pogoje za kolektivno uresničevanje verske svobode.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je bil 6. novembra 2021 objavljen v Uradnem listu in je začel veljati 8. novembra 2021, določa, da se kolektivno uresničevanje verske svobode lahko izvaja pod pogojem, da je med obiskovalci zagotovljena medsebojna razdalja najmanj 1,5 metra.

Udeleženci kolektivnega uresničevanja verske svobode ter verski uslužbenci cerkva in drugih verskih skupnosti morajo obvezno izpolnjevati pogoj PCT. Pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT morajo poleg dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT predložiti tudi osebni dokument. Osebam, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT se ne dovoli uporaba storitev oziroma udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti. Osebam, ki so mlajše od 12 let pogoja PCT ni treba izpolnjevati. 

Uporaba zaščitnih mask je obvezna v vseh zaprtih javnih prostorih. Na odprtih javnih površinah pa je uporaba zaščitne maske obvezna takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, razen za člane istega gospodinjstva, če je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Dovoljena je uporaba le kirurških mask ali mask tipa FFP2. Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in verske uslužbence pri opravljanju individualne duhovne oskrbe.

Prav tako je še vedno obvezno ob vstopu v zaprt javni prostor razkuževanje rok z razkužilom in redno prezračevanje zaprtih javnih prostorov, v katerih se izvaja kolektivno uresničevanje verske svobode. 

Veljavni pogoji in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti so objavljeni na strani Uresničevanje verske svobode.

  • Ministrstvo za kulturo