c S

DZ sprejel številne spremembe zakonov

21.10.2021 07:02 Državni zbor je včeraj sklenil, da je predlog zakona o debirokratizaciji primeren za nadaljnjo obravnavo, in sprejel številne novele zakonov. Med drugim so poslanci potrdili novelo zakona o osebni asistenci, novelo zakona o lekarniški dejavnosti, novelo zakona organiziranosti in delu v policiji, novelo zakona o izvrševanju proračunovZakon o oskrbi z električno energijo itd.

Predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji med drugim prinaša spremembe glede umestitve in avtonomnosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Po noveli bo NPU notranjeorganizacijska enota Uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju Uprave kriminalistične policije.

Odpravljena je "samopostrežba" glede izbire, katere primere bo NPU preiskoval. Z novelo se tako določajo način in postopki priprave kataloga tistih kaznivih dejanj, ki jih NPU mora preiskovati, pred tem pa ga morata potrditi direktor kriminalistične policije in generalni direktor policije. Policisti po noveli v času delovnega razmerja ne smejo biti člani politične stranke in ne smejo opravljati funkcije nepoklicnega župana, podžupana ali občinskega svetnika.

Povezava do novice: DZ sprejel številne spremembe zakonov