c S

Ukinitev zdravniškega potrdila o prebolevnosti in status enkrat cepljenega prebolevnika

22.09.2021 10:22 V zagati so se znašli številni, ki so kot dokaz o preboleli okužbi imeli zdravniško potrdilo, saj ga je odlok o izpolnjevanju pogoja PCT ukinil. Bojana Beović je glede ukinitve veljavnosti zdravniških potrdil dejala, da posvetovalna skupina pri tej odločitvi ni bila udeležena. Druga določba, ki je povzročila zmedo, je povezana dolžino veljavnosti statusa enkrat cepljenega prebolevnika in posledično izpolnjevanjem pogoja PCT.

Vlada je v zadnjih tednih dvakrat spremenila pravila o tem, koliko časa prebolevniki izpolnjujejo pogoj PCT. Najprej je veljalo, da status prebolevnika velja 180 dni, torej šest mesecev od okužbe, nato so z odlokom, ki je v veljavo stopil 6. septembra, ta status podaljšali na 240 dni. V odloku, ki je začel veljati 15. septembra, pa so status prebolevnika znova skrajšali na 180 dni.

Več o zapletih glede statusa prebolevnika in veljavnosti potrdila po preboleli bolezni v novici: Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi, temveč s PCR-testi

Foto: STA