c S

Za koga bo veljala uvedba PC pogoja v državni upravi?

17.09.2021 12:16

Vlada je na četrtkovi dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah > Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki od 1. oktobra 2021 dalje uvaja pogoj PC v državni upravi, kar pomeni, da se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. 

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je povedal, da je zahodna polovica Slovenije na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) označena s temnordečo barvo, celotna država pa je označena z rdečo. Pojasnil je, da rdeča barva za posamezno državo pomeni, da bi morale druge države odsvetovati vsa nenujna potovanja na "rdeča" območja in z njih, če je območje označeno kot "temno rdeče", pa naj bi države močno odsvetovale nenujna potovanja.

Nadaljeval je, da ima na ravni Evropske unije 12 držav povečano 14-dnevno incidenco, kar pomeni da se epidemija v EU še ni umirila. Opozoril je, da če se bo v Sloveniji nadaljevalo povečevanje števila okužb, bi lahko imeli konec septembra več kot 2000 novih okužb na dan, zato so novi ukrepi nujni.

Glede precepljenosti je direktor NIJZ dejal, da je s prvim odmerkom cepljenih 51 odstotkov vseh prebivalcev, polno cepljenih pa jih je 45 odstotkov. V starostni skupini od 70 do 74 let je s prvim odmerkom cepljenih 81 odstotkov, polno cepljenih pa je 77 odstotkov.

Poudaril je, da je cepljenje najboljši ukrep za zajezitev pandemije. Hkrati je pozval k doslednemu spoštovanju izolacije in karantene.


Minister za zdravje Janez Poklukar je nadaljeval, da je vlada včeraj sprejela spremembe in dopolnite > Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Vlada je s tem odlokom dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT in tako med izjeme od 18. septembra 2021 uvrstila vse osebe, ki so mlajše od 15 let.

Odlok uvaja izjeme za:

  • osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, in
  • osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane,

Med osebe, ki jim pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati, je vlada dodala še:

  • uporabnike zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje ali testiranje, in
  • uporabnike poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg zgoraj naštetih pa pri izjemah pri izpolnjevanju pogoja PCT še vedno ostajajo izjeme, ki so bile opredeljene že prejšnji teden. To so:

  • učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom,
  • osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter
  • osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Vlada je dodatno opredelila okoliščine, v katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih:

  • nujnih zdravstvenih storitev, in
  • nujnih postopkih socialne in družinske problematike

Poleg vseh naštetih sprememb pa odlok določa tudi obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnijo pogoja prebolevnosti in cepljenja.

Minister je poudaril, da vlada pogoj CPT uvaja zaradi resnosti razmer, v katerih smo, saj med nami kroži veliko bolj virulentna različica novega koronavirusa delta, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami. Ob zadostni precepljenosti predvsem starejših nad 40 let bi lahko ohranili delovanje zdravstvenega sistema do te mere, da ne bi bilo prevelikega krčenja programov. Včeraj je bilo v Sloveniji cepljenih 19.160 ljudi, kar je izjemna številka, na katero smo lahko vsi ponosni. Doslej smo v Sloveniji uporabili 2 mio odmerkov cepiva proti covidu-19.

Minister Poklukar je ob koncu ponovno vse pozval k cepljenju.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil nov odlok, ki od 1. oktobra 2021 dalje uvaja pogoj PC v državni upravi, kar pomeni, da se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. Poudaril je, da je osnovni namen ukrepa preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave.

Minister je poudaril, da želi vlada s tem preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Izjema bodo zaposleni, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za katere bo omogočeno samotestiranje.

Ukrep začne veljati s 1. oktobrom 2021, s čimer imajo organi državne uprave na voljo dovolj časa, da se prilagodijo in organizirajo svoje delo, tisti zaposleni, ki se za cepljenje še niso odločili, pa dovolj časa, da to lahko storijo.

Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom 2021 zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo državljanke in državljani drugi odmerek prejeli do 1. novembra 2021.

Upoštevanje pogoja PCT in cepljenje sta ključnega pomena za izhod iz sedanje situacije, je dejal Koritnik in pozval k odgovornemu ravnanju.

  • Vlada Republike Slovenije