c S

Umaknjen prvotni predlog o kaznih za žaljenje politikov in vložen nov predlog

07.09.2021 19:02 Odbor za notranje zadeve je obravnaval predlog novele zakona o javnem redu in miru, ki je razburjal predvsem z dopolnilom k predlogu novele, s katerim koalicija predlaga uvedbo denarne kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Zaradi številnih nasprotovanj je koalicija spremenila predlog o kaznih za žaljenje poslancev in ministrov. Po spremenjenem amandmaju je kazen do 1000 evrov visoke globe predvidena v primeru žaljenja vseh državljanov, ne le politikov.

Po novem predlogu oz. po novem dopolnilu bi z globo do 1000 evrov kaznovali tistega, ki se "v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, ki je na teritoriju Republike Slovenije, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve".

V koaliciji so v obrazložitvi kot razlog za predlog navedli intenziviranje groženj posameznikom in skupinam v javnosti. Medtem so bili v delu opozicije kritični tudi do novega dopolnila, prepričani so, da cilj ostaja enak, in sicer utišanje kritike.

Povezava do novice: Koalicija je umaknila predlog o kaznih za žaljenje politikov; nov predlog: globe za žaljenje vseh