c S

Kaj naj naredijo starši otroka v karanteni?

07.09.2021 07:03 Z novim koronavirusom je aktivno okuženih 63 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter 74 učencev. V karanteni je skupno 34 oddelkov in 663 učencev. A starši otrok, poslanih domov, karantene samodejno ne dobijo.

Kaj mora storiti starš ali skrbnik otroka, ki je bil zaradi tesnega stika z okuženo osebo v vrtcu ali šoli napoten v karanteno? Izpolniti mora obrazec za pridobitev izjave o karanteni na domu, sporoča vlada. Izjava se predloži delodajalcu ali vloži v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila dohodka. V skladu z zakonom o nalezljivih boleznih mora delodajalca o tem obvestiti v 24 urah.

Ni pa nujno, da bo starš v karanteno napotenega otroka tudi sam poslan v karanteno. Kot je Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) pojasnil za MMC: "V karanteno so napoteni le visoko rizični kontaktni okužene osebe. V primeru vrtca ali šole to pomeni vsi učenci, ki so skupaj v razredu z okuženo osebo. Starši teh sošolcev pa so kontakti kontaktov in niso avtomatsko napoteni v karanteno."

Povezava do novice: Kaj naj naredijo starši otroka v karanteni?