c S

Višji sodniki zahtevajo žaganje roke na človeškem kadavru

07.09.2021 07:09 Ponovljeno sojenje v zadevi Odrezana roka se ni začelo zaradi odsotnosti soobtoženega Gorazda Colariča. Sodnica je stranke seznanila z opozorilom sodnega izvedenca, da bo izjemno težko dobiti primerno truplo za izvedbo poskusa na človeškem kadavru.

Ljubljansko okrožno sodišče je 11. septembra lani odločilo, da sta Julija Adlešič in Abramov kriva, in ocenilo, da sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Juliji Adlešič je prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Da je kriv, je odločilo tudi za očeta Abramova Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, mamo Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

A je višje sodišče prvostopenjsko obsodbo razveljavilo. Po mnenju višjega sodišča namreč dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno, so tedaj poročali mediji. Po mnenju višjega sodišča je prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja človeškega kadavra, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe, je poročal časopis Delo.

Povezava do novice: Višji sodniki zahtevajo žaganje roke na človeškem kadavru, mrtvem 24 ur