c S

Sistem preverjanja digitalnih covidnih potrdil "na enem mestu"

23.07.2021 07:42 Evropska komisija je izdala smernice za uporabo evropskega digitalnega covidnega potrdila. Smernice so namenjene državam članicam in zajemajo priporočila o najboljših načinih za preverjanje potrdil pred potovanjem, kar bo izboljšalo izkušnjo potnikov in delo potovalnega osebja.

V poletnem času se število potnikov povečuje, kar pomeni, da je potrebno pregledati večje število evropskih digitalnih covidnih potrdil. To se odraža predvsem v sektorju letalskih prevozov, saj naj bi julija letalski promet dosegel 60 % ravni iz leta 2019, prav tako naj bi se letalski promet še nadalje povečeval.

Trenutno sta pogostost in način pregledovanja evropskega digitalnega covidnega potrdila odvisna od imetnikovih točk odhoda, prihoda in tranzita. Boljša koordinacija bi prispevala k zmanjšanju gneč na letališčih in nepotrebnemu obremenjevanju potnikov in osebja. 

 »Za uveljavljanje vseh prednosti evropskega digitalnega covidnega potrdila je potrebna uskladitev protokolov preverjanja. S sodelovanjem v sistemu »na enem mestu« se lahko potnikom po EU zagotovi nemotena potovalna izkušnja,« je dejala evropska komisarka za promet Adina Vălean.

V izogib podvajanja kontrol s strani večjega števila akterjev (letalski prevozniki, javni organi, itd.) Evropska komisija predlaga sistem preverjanja »na enem mestu«, in sicer ob odhodu ter na podlagi koordinacije z oblastmi, letališči in letalskimi prevozniki. Države članice bi morale zagotoviti, da se preverjanje opravi čim prej in po možnosti preden potnik prispe na letališče odhoda.

Neobvezno evropsko digitalno covidno potrdilo zajema potrdilo o cepljenju, potrdilo o testu ali potrdilo o preboleli bolezni COVID-19 in je ključno orodje za varno in lažje potovanje. 

Vir: Evropska komisija
Foto: STA