c S

Od sobote ponovno spremembe pri vstopu v državo

08.07.2021 17:38

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje g. Milan Krek in vodja Svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje doc. dr. Mateja Logar. Maja Bratuša je predstavila aktualno epidemiološko sliko, pa tudi najnovejše vladne odločitve.

Vodja strokovne skupine Mateja Logar | Avtor Ukom

Direktor NIJZ Milan Krek | Avtor Ukom

Včeraj je bilo opravljenih 1.713 PCR-testov in 19.185 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 68 novih okužb. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih je 36 in se je v zadnjih dneh nekoliko povečalo, 14-dnevna incidenca pa je 20.

Razmere v bolnišnicah so tudi danes stabilne. Skupaj je zasedenih 47 postelj za bolnike s covidom-19, od tega deset na oddelkih intenzivne terapije. Zaradi covida-19 je včeraj umrla ena oseba.

Več podrobnosti je o epidemičnih razmerah povedal direktor NIJZ Milan Krek. Poudaril je, da podatki v svetu že kažejo na novi val, v Evropi za zdaj stanje ostaja enako, a podatki nakazujejo nov val, predvsem zaradi seva delta. Tudi v Sloveniji je zadnje dni za ta čas veliko okuženih. Zaskrbljujoč je eksponentni trend, ki že lahko pomeni nov izbruh  julija, avgusta in septembra. Zaznano je tudi eksponentno povečanje seva delta. Vse to kaže, da je nujno izvajati predvsem dva ukrepa: cepljenje in vse osnovne preventivne ukrepe (nošenje mask, higiena rok in kašlja). Cepljenje lahko prepreči smrti v jesenskem času. Zahvalil se je vsem, ki so se že cepili, pa tudi vsem, ki se v zadnjih dneh odzivajo na številne pozive k cepljenju. Po stagnaciji zadnjih dni se število cepljenih namreč spet povečuje, je dejal.

Ob primeru maturantov, ki so se vrnili okuženi z izleta v Španiji, je javnost pozval, naj bodo previdni na vsaki poti v tujini, saj je virus vseprisoten. Tiste, ki jim je bila zaradi tveganih stikov odrejena karantena, pa je pozval, naj ukrep dosledno spoštujejo.

Od sobote, 10. julija, spremenjeni pogoji za vstop v državo

Vlada je na današnji seji podaljšala ukrepe, ki že veljajo, in spremenila odlok o določitvi pogojev za vstop, ki bo veljal od sobote do vključno srede, 14. julija 2021.

Pri vstopu v Slovenijo iz t. i. zelenih držav sprememb ni.

Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, pa je nekaj sprememb. V državo bodo lahko brez napotitve v karanteno lahko vstopali vsi, ki imajo ali evropsko digitalno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države. Oseba, ki ne bo predložila ustreznega dokazila, bo napotena v desetdnevno karanteno na domu. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki takega dokazila ne bo predložila, bo napotena v karanteno na domu za deset dni. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno, če predloži negativni rezultat testa PCR in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki ne predloži takega dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

S spremembami odloka se zmanjšuje tudi število izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu.

Logar: Vsi preventivni ukrepi so še naprej nujni

Vodja strokovne skupine, infektologinja Mateja Logar je podrobneje predstavila različico delta novega koronavirusa. Čeprav za to različico zbolevajo predvsem mladi in je potek bolezni večinoma blag, pa je opozorila tudi na prenos virusa z mladih na starejše. Ker je različica delta bolj kužna kakor njene predhodnice, so preventivni ukrepi nujni: maske v notranjih prostorih (če ni izpolnjen pogoj PCT), medosebna razdalja, higiena kašlja in rok.

Povezava do video vsebine

Datum: 8. 7. 2021

Avtor: Ukom

  • Vlada Republike Slovenije