c S

Pahor v DZ poslal kandidaturi za viceguvernerko Banke Slovenije in zagovornika načela enakosti

21.06.2021 14:12 Ljubljana, 21. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Igorju Zorčiču poslal predlog za imenovanje Irene Vodopivec Jean na mesto viceguvernerke Banke Slovenije in imenovanje Mihe Lobnika za zagovornika načela enakosti, so sporočili iz predsednikovega urada.

"Predsednik Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje funkcije, za katero sta predlagana. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je mogoče sklepati, da oba kandidata uživata potrebno podporo poslank in poslancev DZ," so pojasnili v uradu.

Ločeni javni predstavitvi kandidatke in kandidata, ki sta na prijavljenih delovnih mestih že zdaj, bosta potekali prihodnji teden, vodila ju bo generalna sekretarka Urada predsednika RS Nataša Kovač.

Posvetovanja z vodji poslanskih skupin o kandidatih za mesto viceguvernerja Banke Slovenije in o kandidatu Lobniku kot edinemu prijavljenemu za zagovornika načela enakosti so pri Pahorju potekala prejšnji teden.

Pahor je postopek za izbor novega viceguvernerja Banke Slovenije sprožil, ker se bo viceguvernerki Vodopivec Jeanovi mandat iztekel 6. oktobra. Poleg nje so se za ta položaj prijavili še Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.

Zagovorniku načela enakosti Lobniku se bo mandat iztekel 25. oktobra.