c S

Objavljen razpis za kandidata za sodnika na Sodišču EU

21.06.2021 06:16 Ljubljana, 18. junija (STA) - Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Čas za prijavo je 15 dni po objavi v uradnem listu.

Za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča lahko kandidira oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev na sodniško mesto vrhovne sodnice ali vrhovnega sodnika po določbah zakona, ki ureja sodniško službo, ali oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev za sodnico ali sodnika ustavnega sodišča.

Ob tem mora oseba izpolnjevati tudi pogoj aktivnega znanja jezika ali vsaj enega od jezikov, ki se pri mednarodnem sodišču uporabljajo kot uradni jezik, to sta angleški ali francoski jezik. Prednost bodo imeli kandidati z znanjem francoskega jezika, saj se v skladu s pravili Sodišča EU sodniki brez tolmačev posvetujejo v francoskem jeziku.

Ministrstvo je razpis objavilo potem, ko Marko Ilešič konec maja ni dobil potrebne podpore v državnem zboru za izvolitev za sodnika na Sodišču EU. Za izvolitev bi moral dolgoletni član tega sodišča prejeti najmanj 46 glasov podpore, a jih je le 37, proti pa je glasovalo 43 poslancev. Šest glasovnic pa je bilo na tajnem glasovanju neveljavnih.

V uradnem list je ob tem danes ministrstvo za finance objavilo poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča, saj se trenutnemu članu Samo Jerebu 6. maja prihodnje leto izteče mandat. Čas za oddajo predlogov je 21 dni po objavi v uradnem listu.