c S
Sodišče EU: Vse države EU lahko sprožijo pravne postopke proti Facebooku zaradi zasebnosti 15.06.2021 20:33 Luxembourg, 15. junija (STA) - Vsaka država članica Evropske unije lahko proti družbenemu omrežju Facebook in drugim spletnim podjetjem uvede pravni postopek s področja varovanja osebnih podatkov, je danes odločilo Sodišče EU. Pogoj za sprožitev tovrstnega postopka torej ni, da mora biti podjetje registrirano v tej državi članici, je pa več drugih pogojev, so dodali.

Sodišče EU s sedežem v Luxembourgu je pri tem opozorilo, da lahko države članice sprožijo postopke le pod določenimi pogoji, ko pride do čezmejne obdelave podatkov. Praviloma postopke še vedno vodi država članica oz. nadzorni organ v državi, kjer je podjetje registrirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev sodišča je povezana s tožbo proti Facebooku iz leta 2015, ko je belgijsko sodišče prevzelo tožbo povezano z varovanjem podatkov proti ameriškemu velikanu. Facebook je trdil, da bi lahko o tem odločala le Irska, kjer je podjetje registrirano.

Sodišče EU pa je opozorilo, da je primer starejši od splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR), ki je stopila v veljavo leta 2018. Obenem pa so pojasnili, da GDPR pristojnim nadzornim organom v državah članicah pod določenimi pogoji dovoljuje začetek sodnih postopkov zaradi domnevnih kršitev, če je primer povezan s čezmejno obdelavo podatkov. Vodilni nadzorni organ ob tem ne sme prezreti vidikov drugih nadzornih organov, ki bi lahko vsaj začasno blokirali odločitev vodilnega organa.

Facebook je v odzivu na sodišče poudaril, da je zelo malo primerov, ko bi lahko države članice sprožile tovrstne pravne postopke.

Belgijski primer se je sicer osredotočal na domnevno zlorabo podatkov belgijskih uporabnikov spleta, ker so zbirali podatke o njihovem brskanju po spletu. Sodišče v Belgiji je leta 2018 naročilo Facebooku končanje tovrstnih praks ter zagrozilo z 250.000 evri kazni na dan, če bi še nadaljeval to prakso. Facebook se je pritožil in zadeva je romala v Luxembourg.