c S

Nemčija za ukinitev pravice veta držav članic EU

07.06.2021 16:34 Berlin, 07. junija (STA) - Nemški zunanji minister Heiko Maas se je danes zavzel za ukinitev pravice veta posameznih držav članic EU, saj da sedemindvajseterice ne sme hromiti ena sama država. "Ne moremo biti več talec tistih, ki paralizirajo evropsko zunanjo politiko s svojimi veti," je dejal Maas in tiste, ki to počnejo, obtožil, da se igrajo z evropskim povezovanjem.

"Zato povem povsem odkrito - veto je treba odpraviti, četudi to pomeni, da smo lahko tudi mi preglasovani," je dejal vodja nemške diplomacije, ki nobene države ni omenil poimensko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska je nedavno blokirala zunanjepolitični izjavi EU o Hongkongu in bližnjevzhodnem konfliktu.

Državni sekretar na nemškem zunanjem ministrstvu Miguel Berger je bil minuli teden kritičen do Madžarske. "Madžarska je znova blokirala izjavo EU - o Hongkongu. Pred tremi tedni je bil Bližnji vzhod. Skupna zunanja in varnostna politika ne more delovati na podlagi politike blokiranja. Potrebujemo resno razpravo o načinih za upravljanje različnih mnenj, vključno z glasovanje s kvalificirano večino," je zapisal na Twitterju.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sredi maja kritiziral "enostransko" izjavo EU o bližnjevzhodnem konfliktu, v kateri so njegovi evropski kolegi pozvali k prekinitvi ognja med Izraelom in Palestinci.