c S

Pomoč turizmu morda prihodnji teden na vladi

01.06.2021 18:04 Ljubljana, 01. junija (STA) - Posebne ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam, ki jih je epidemija covida-19 močno prizadela, bo vlada predvidoma obravnavala prihodnji teden. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je njihovo vsebino danes ponovno pretresal s predstavniki gospodarstva. Povedal je, da na še zadnje pripombe čakajo do četrtka.

Zajc se je o pripravi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 v turistični panogi pogovarjal zjutraj na seji strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje ter popoldan na seji strokovnega sveta za turizem.

Gospodarstvo pozdravlja napore ministrstva pri pripravi zakona in utemeljevanju njegovega pomena znotraj vlade, a ocenjuje, da nekaj ukrepov še manjka, so po obeh sejah sporočili z gospodarskega ministrstva.

Zajc je sogovornike pozval, naj svoje pripombe čimbolj natančno opredelijo: "Želimo, da zakon resnično naslavlja realne in tiste najbolj akutne izzive gospodarstva. Predlog zakona smo pisali skupaj in prav je, da tudi zaključimo tako."

Ob tem je poudaril, da gre za nekakšen kompromis med željami in možnostmi. Vsekakor pa ne gre za deveti protikoronski zakon, zato vanj ni mogoče umestiti tako široke palete ukrepov, ko bi si jo nekateri želeli. Gre za predlog zakona, ki primarno naslavlja izzive turističnega sektorja oz. z njim širše povezanih dejavnosti, je pojasnil.

Do četrtka bomo tako na ministrstvu še čakali na pripombe iz gospodarstva, nato pa bo predlog zakona predvidoma v naslednjem tednu nared za obravnavo na seji vlade, pravijo na ministrstvu.

Po zasedanju obeh svetov se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Partnerje v gospodarstvu je spomnil, da turizem pomoč potrebuje sedaj. "Turizem si ne more privoščiti še enega izgubljenega tedna," je dejal in podjetja iz drugih panog pozval, da to razumejo in tvorno pristopijo h komentarjem. "Navsezadnje smo zakon pripravljali skupaj in smo od začetka vedeli, da je v prvi vrsti namenjen interventnim ukrepom za turizem pred poletno sezono," so na ministrstvu povzeli njegove besede.

Kot se je lahko izvedelo doslej, bo zakon za pomoč turizmu med drugim vključeval podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, pa tudi povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike. Vsak državljan naj bi dobil tudi bon, ki ga bo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, denimo kulturne, športne in rekreativne dejavnosti. Višina še ni znana.