c S

DZ potrdil novelo zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij

28.05.2021 15:48 Ljubljana, 28. maja (STA) - DZ je danes s 50 glasovi za in šestimi proti potrdil novelo zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev. Temeljni razlog za pripravo sprememb je prenos evropske zakonodaje v nacionalni pravni red.
 

Kot je danes v DZ povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, gre za prenos evropske direktive o preizkusu sorazmernosti pred sprejetjem novih reguliranih poklicev. Ta je bila sprejeta, ker je Evropska komisija ugotovila, da merila, ki jih države članice uporabljajo pri dostopu do opravljanja reguliranih poklicev, niso dovolj jasna, za EU pa je značilna tudi nesorazmerna regulacija med državami članicami za isti poklic.

Cilj je tako po njegovih besedah "vzpostavitev skupnega okvirja za oceno sorazmernosti ukrepov pred spremembo ali novo regulacijo poklicev". Določajo se jasna merila in pravila, na podlagi katerih se bo preprečilo sprejemanje nesorazmernih ukrepov, zagotovilo boljšo regulacijo poklicev in zmanjšalo upravna bremena. Predlagatelji predpisov bodo od sedaj morali utemeljiti upravičenost omejevanja dostopa do reguliranega poklica ter za vsak primer posebej pripraviti oceno sorazmernosti in preučiti učinke regulacije.