c S

Napredek Slovenije na področju problematike pranja denarja

28.05.2021 10:56 Ljubljana/Strasbourg, 28. maja (STA) - Slovenija je na področju problematike pranja denarja in financiranja terorizma od zadnjega vrednotenja iz leta 2017 napredovala, vendar nekatere pomanjkljivosti še ostajajo. Strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s to problematiko, med njimi izpostavlja zlati tveganja, povezana z virtualnimi valutami.

Strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s problematiko pranja denarja in financiranja terorizma (Moneyval) v danes objavljenem novem poročilu posebej opozarja na pozitiven napredek slovenskih oblasti pri implementaciji režima sankcij za financiranje terorizma.

Sloveniji je dal višjo mednarodno oceno skladnosti za njena prizadevanja na področju regulative neprofitnih organizacij, korespondenčnih odnosov med bankami, nadzora ter preprečevanja tveganj pranja denarja s strani politično izpostavljenih oseb.

Tokratno poročilo vsebuje tudi pregled spoštovanja novih mednarodnih zahtev glede virtualnih sredstev, ki med drugim zajemajo najpomembnejše virtualne valute in ponudnike določenih storitev. Moneyval je sicer zabeležil določen napredek pri implementaciji novih zahtev za virtualna sredstva, vendar je ugotovil tudi pomanjkljivosti. Sloveniji je tako oceno izvajanja priporočila glede virtualnih sredstev znižal s "skladna" na "delno skladna".

Do danes je Slovenija dosegla raven popolne skladnosti z enajstimi od 40 priporočil projektne skupine za finančno ukrepanje FATF, ki predstavljajo mednarodni standard boja proti pranju denarja in financiranju terorizma. Ostajajo manjše pomanjkljivosti pri implementaciji 25 priporočil in večje pomanjkljivosti pri implementaciji štirih priporočil, piše v poročilu. Med slednjimi so nacionalna ocena tveganja, prekršek pri financiranju terorizma, virtualna sredstva in kurirji z gotovino.

To je bilo od leta 2017 tretje vrednotenje področja problematike pranja denarja in financiranja terorizma, ki ga je za Slovenijo izvedel odbor Moneyval. Ob tem je sklenil, da bo naša država ostala pod okrepljenim nadzorom in mu bo o nadaljnjem napredku na področju problematike pranja denarja in financiranja terorizma poročala v enem letu.