c S

Vlada danes predvidoma o postopku imenovanja evropskih tožilcev

27.05.2021 06:45 Ljubljana/Bruselj, 27. maja (STA) - Vlada bo po napovedih premierja Janeza Janše na današnji seji preverila postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Kot je v sredo napovedal premier, se bodo nato odločili, ali bodo postopek ponovili ali ga bodo nadaljevali.

Po poročanju medijev je generalni sekretariat vlade pripravil sklep, s katerim bo vlada, če ga bodo ministri potrdili, ustavila in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter obenem razpisala nov poziv k vložitvi kandidatur. Na dnevnem redu današnje vladne seje, ki ga je zvečer objavil Ukom, sicer te točke ni.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, ki je zatrdila, da od strokovno izbranih kandidatov ne bo odstopila, se na tovrsten predlog sklepa ni odzvala. Na ministrstvu za pravosodje so napovedali, da se bo odzvala po odločitvi vlade.

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za Janšo.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v sredo ocenil, da bi vladna razveljavitev celotnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev lahko predstavljala arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva. Odločitev vlade bi bila po njegovem mnenju nezakonita in v nasprotju z ustavo, saj spreminja razpisne pogoje za nazaj.

Evropska komisija je sicer v sredo tudi uradno potrdila, da bo evropsko javno tožilstvo s sedežem v Luxembourgu začelo delovati 1. junija. Pristojno bo za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU.