c S

Vlada še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije

26.05.2021 21:12 Vlada kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo na današnji seji še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija.

V veljavi tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih javnih krajih in prostorih ter razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok.

Naj vlada ukrepov za zajezitev epidemije še ne sprosti, je sicer predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen.

"Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi vse ukrepe v državi sprostili," je danes za STA dejala svetovalne skupine Mateja Logar. Po njenih besedah so ministrstva že prosili za predloge sproščanja tako za čas, ko je pogoj za prehod v zeleno fazo že izpolnjen, a je hkrati epidemija še razglašena, kot tudi za čas po koncu epidemije.

Predloge bodo po njeni napovedi v skupini obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju spomnil, da je bilo minuli vikend nekaj dogodkov, na katerih so se zbirale velike množice ljudi. Glede na to pozorno spremljajo, kakšne bodo morebitne posledice na epidemiološki sliki v regijah, kjer so ti dogodki bili.

Brdo pri Kranju, 26. maja (STA)