c S

V Slovenijo brez omejitev tudi otroci do 15. leta v organizirani skupini

26.05.2021 21:11 Ljubljana, 26. maja (STA) - Vlada je danes znova spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve pandemije covida-19. Bistvena novost je, da bodo v državo lahko brez negativnega testa na koronavirus in brez napotitve v karanteno vstopili tudi otroci do 15. leta starosti, ki potujejo v organizirani skupini. Določila je tudi temno rdeči seznam držav.

Spremembe odloka bodo začele veljati v nedeljo in bodo veljale najmanj do 6. junija, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Med ključnimi novostmi je, da so med izjemami, ki ob vstopu v Slovenijo ne potrebujejo negativnega testa, da bi se izognili obvezni napotitvi v karanteno, poslej tudi otroci do 15. leta starosti, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. To velja tudi za otroke do 15. leta starosti, ki prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo.

Po novem se za pripadnike policije ali uslužbence državnega organa, ki se vračajo z napotitve na delo v tujini, ter uslužbence državnih organov in akreditirane novinarje na službeni poti v tujini črta obveznost testiranja po vstopu v Slovenijo.

Vlada je prenovila tudi seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in poleg rdečega seznama določila tudi temnordeči seznam. Nanj se bodo uvrstila območja, kjer v 14-dnevnem obdobju beležijo več kot 500 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev, ali pa kjer obstaja povečana prisotnost bolj nevarnih različic koronavirusa. Na ta seznam bodo uvrstili tudi države oz. območja, za katera ni dovolj informacij za oceno zgornjih meril ali pa je število opravljenih testov v zadnjem tednu nižje od 300 na 100.000 prebivalcev.

Na tem seznamu so iz območja EU oz. schengenskega območja francoska administrativna enota Ile-de-France (Pariz z okolico), hrvaška administrativna enota Severna Hrvaška (Varaždinska, Međimurska, Zagorska in Koprivniško-križevačka županija), litovska administrativna enota Sostines regionas, nizozemske administrativne enote Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg ter švedske administrativne enote Stockholm, Östra Mellansverige, Smaland med öarna, Sydsverige, Västsverige, Mellersta Norrland in Övre Norrland.

Izmed tretjih držav pa je na tem temno rdečem seznamu 36 držav, med njimi Argentina, Brazilija, Egipt, Indija, Iran, Južna Afrika, Nepal, Tunizija, Turčija in tudi Velika Britanija.

Rdeči seznam bo medtem veljal za tiste države oz. območja, kjer v zadnjih 14 dneh stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe med 50 in 150 in stopnja pozitivnih testov več kot štiriodstotna oziroma je stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe v 14-dnevnem obdobju višja od 150 in nižja od 500 na 100.000 prebivalcev.

Na tem seznamu pa je 28 držav članic EU ali schengenskega območja oz. njihove administrativne enote. Med njimi so npr. tudi avstrijske dežele Koroška, Štajerska, Zgornja Avstrija, Tirolska in Predarlsko, hrvaške administrativne enote Panonska, Jadranska in Zagreb, več italijanskih dežel, a ne tudi sosednja Furlanija-Julijska krajina in Benečija (Veneto). Na rdečem seznamu pa sta npr. celotna Madžarska in Nemčija.

Vlada se je poleg tega danes odločila, da se bodo na mejnih prehodih priznavali negativni PCR testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. V Slovenijo bo tako mogoče vstopiti z dokazilom o negativnem testu, ki je bil opravljen v kateri od članic EU ali schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Veliki Britaniji ali v ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je bilo to potrdilo izdano v Turčiji. Test pa ne sme biti starejši od 48 ur.

Enako velja za potrdilo o pozitivnem testu, če je starejše od desetih dni, a ne starejše od šestih mesecev oz. za potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 pred manj kot pol leta.