c S

Švica odstopila od pogajanj z EU o sporazumu o sodelovanju

26.05.2021 17:33 Bern, 26. maja (STA) - Švica je danes sporočila, da je odstopila od pogajanj z EU o sporazumu o sodelovanju. V Bruslju so izrazili obžalovanje ob tej enostranski odločitvi Švice.

Švicarski predsednik Guy Parmelin je na novinarski konferenci v Bernu sporočil, da končuje pogajanja o okvirnem sporazumu z EU. Odločitev bi lahko ogrozila švicarske odnose s povezavo, ki je njena največje gospodarska partnerica.

V Bruslju niso skrivali, da si po 13 letih pogajanj želijo čim prej skleniti okvirni sporazum, ki bi poenotil vrsto dogovorov med EU in Švico.

Parmelin je bil konec aprila v Bruslju na pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Vendar so se pogajanja znašla v slepi ulici, ker EU ni želela pristati na zahtevo Švicarjev po izključitvi vprašanj, povezanih z državnimi pomočmi, zaščiti plač in svobode gibanja iz sporazuma.

Švicarska vlada je danes sporočila, da je opravila oceno izida pogajanj o sporazumu, pri čemer je prišla do sklepa, da ostajajo znatne razlike med EU in Švico glede ključnih zadev.

"Pogoji za podpis sporazuma torej niso izpolnjeni. Zvezni svet (vlada) je danes sprejel odločitev, da ne bo podpisal sporazuma, in to odločitev posredoval EU," so sporočili v Bernu.

V Bruslju so izrazili obžalovanje zaradi te odločitve. "Obžalujemo to odločitev glede na napredek, ki je bil narejen v preteklem letu, da bi institucionalni okvirni sporazum postal stvarnost," je v sporočilu zapisala Evropska komisija.