c S

Predsednik Pahor DZ poslal kandidatno listo za dva člana Sodnega sveta

26.05.2021 16:59 Ljubljana, 26. maja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval kandidatno listo za dva člana Sodnega sveta. Predlagani kandidati so odvetnika Urška Kežmah in Andrej Razdrih, visokošolski učitelj Jorg Sladič in redna profesorica Viktorija Žnidaršič Skubic, so sporočili iz urada predsednika.

Kot so navedli, sta Kežmahovo predlagali Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in Odvetniška zbornica Slovenije. Na predlog slednje je kandidat tudi Razdrih. Sladiča je predlagala Nova univerza v Novi Gorici, Žnidaršič Skubičevo pa Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani in Zveza društev pravnikov Slovenije.

Predsednik republike ocenjuje, da so predlagane kandidatke in kandidati s svojim izkazanim strokovnim znanjem na različnih pravnih področjih, dosedanjim delom in izkušnjami primerni za opravljanje predlagane funkcije. Predložena lista pa poslankam in poslancem DZ omogoča, da izmed njih izberejo dva člana Sodnega sveta, "ki bosta uspešno in strokovno suvereno opravljala to pomembno funkcijo varuha samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti".

Volitve dveh članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli DZ, so razpisane za 15. junija 2021. Predlagani kandidati se bodo še pred glasovanjem v DZ ločeno predstavili javnosti, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Predsednik Pahor je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za dva člana objavil 26. marca na podlagi obvestila predsednika DZ Igorja Zorčiča, da 2. julija poteče mandat petim članom Sodnega sveta, od tega dvema članoma, ki ju na predlog predsednika republike izvoli DZ.

Na podlagi zakona o Sodnem svetu, ki določa, da DZ na predlog predsednika republike člane Sodnega sveta izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, je predsednik republike nekaterim institucijam poslal tudi pismo s prošnjo za razmislek pri oblikovanju predloga možnih kandidatov za dva člana Sodnega sveta.

Zbiranje predlogov je potekalo do 26. aprila, prijavljenih je bilo sicer pet kandidatov.