c S

Predlog novele zakona o določitvi volilnih enot v DZ

26.05.2021 16:58 Ljubljana, 26. maja (STA) - Ministrstvo za javno upravo je danes v parlamentarni postopek poslalo predlog novele zakona o določitvi volilnih enot. Ta odpravlja napako, zaradi katere je iz besedila zakona izpadlo sedem naselij. DZ ga mora potrditi do zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, ki bo 11. julija, sicer bi lahko bila legitimnost referenduma pod vprašajem.

Spremembe zakona o določitvah volilnih enot so bile potrjene sredi februarja, s čimer so uresničili odločbo ustavnega sodišča iz leta 2018. "Pri tem pa je prišlo do tehnične napake, ki smo jo ugotovili v teh dneh, ko so se začele priprave na razpis referenduma za zakon o vodah," je spomnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Kot je pojasnil, se je to zgodilo, ker so ob določitvi novih meja volilnih okrajev na ministrstvu iz geodetske uprave dobili napačne podatke, ki so jih nato vnesli v besedilo zakona. Ugotovili so, da so iz besedila zakona izpadla naselja Abitanti, Andrejci, Arja vas, Babni vrt, Bezovje nad Zrečami, Bitnje in Bojtina.

Popravljeno verzijo predloga novele je ministrstvo v torek zvečer predalo koalicijskim poslancem, ki so jo danes vložili v parlamentarni postopek. Koritnik je v teh dneh opravil pogovore s poslanci koalicije in opozicije, v katerih jih je prosil, naj ne ovirajo skrajšanega postopka sprejema te novele v DZ. Sestanke je označil za konstruktivne.

"Sem optimist in ocenjujem, da bo le ena opozicijska stranka to izkoristila za nabiranje političnih točk, kar pa do neke mere tudi razumem," je dejal Koritnik. Ob tem je dodal, da se mu zdi s postopkovnega vidika sprejemanje danes vložene novele 11. julij bolj realen oziroma varen datum za izvedbo referenduma kot sprva omenjeni 4. julij.

Na tehnično napako v zakonu sta na ponedeljkovi seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor opozorila poslanec LMŠ Rudi Medved in direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Medved je nato v torek izrazil začudenje na tem, da je minister Koritnik kar nekaj časa vedel za ta zaplet, a ni odreagiral.

Te navedbe je Koritnik v današnjem odzivu ostro zavrnil. "To absolutno ne drži. Takoj ko sem za napako izvedel, sem zavihal rokave, o tem obvestil kolege v vladi, poslance koalicije in opozicije. Ključno se mi je zdelo, da napako čim prej odpravimo. Za napako se objektivno opravičujem, čeprav ni nastala na ministrstvu, ki ga vodim," je še dejal minister.