c S

Na belgijskem sodišču začetek postopka v tožbi EU proti AstraZeneci

26.05.2021 14:19 Bruselj, 26. maja (STA) - Na sodišču v Bruslju se je danes začel postopek v tožbi Evropske unije proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca zaradi neizpolnjevanja pogodbe o dobavi cepiva proti covidu-19. EU je ob začetku postopka AstraZeneci očitala hudo kršitev pogodbe.

Države članice EU in Evropska komisija so tožbo vložile na belgijskem sodišču, ker je unija pogodbo z britansko-švedsko družbo sklenila po belgijski zakonodaji.

EU želi s tožbo prisiliti AstraZeneco, da do julija dobavi še 90 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Očita ji, da ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, ker je v prvi četrtini leta dobavila le četrtino obljubljenih odmerkov.

Rok za izpolnitev pogodbe se izteče sredi junija in EU vztraja, da bo morala AstraZeneca plačati kazen, če se tega ne bo držala.

AstraZeneca je v prvem četrtletju dobavila le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov. V tem četrtletju, ki se izteče 30. junija, pa bo dobavila le 70 milijonov od obljubljenih 180 milijonov.

Po navedbah Evropske komisije AstraZeneca trenutno dobavlja le deset milijonov odmerkov na mesec, kar je bistveno manj, kot so načrtovali.

Farmacevtska družba je v svoj zagovor navedla, da pogodba z EU določa le, da si bodo po najboljših močeh prizadevali za dobavo dogovorjenega cepiva in da je pri proizvodnji prišlo do neizogibnih zamud.

Odvetnik EU Rafael Jeffareli je AstraZeneci očital, da je dala pri dobavi cepiva prednost Veliki Britaniji in drugim državam ter ni povečala proizvodnje v obratu na Nizozemskem, ki je v lasti farmacevtske družbe Halix .

Na sodišču je zatrdil, da je družba nekaj tednov po podpisu pogodbe z EU septembra lani dobavljala cepivo, proizvedeno v nizozemskem obratu, drugim državam. "Prizadevanje po najboljših močeh pomeni prožnost! Zakaj se je preklop (na dobavo EU) začel šele 13. oktobra?" je vprašal.

"AstraZeneca ni uporabila niti vseh orodij, ki jih je imela na voljo," je dejal in zatrdil, da bi družba takrat lahko uporabila šest proizvodnih obratov, da bi izpolnila dogovor.

Iz Halixovega obrata v nizozemskem Leidnu so konec lanskega leta poslali cepivo na Japonsko, skupno je bilo v tretje države preusmerjenih 50 milijonov odmerkov, kar je huda kršitev pogodbe, je zatrdil odvetnik.

AstraZeneca zanika, da bi kršila svoje obveznosti, tožbo pa je označila za neosnovano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.