c S

Voditelji EU za hitro uveljavitev covidnega potrdila in za donacijo cepiva

25.05.2021 20:49 Bruselj, 25. maja (STA) - Voditelji članic EU so v Bruslju danes pozvali k hitri uveljavitvi covidnega potrdila na ravni unije, s čimer bi evropskim državljanom omogočili lažje potovanje to poletje. Zavezali so se tudi, da bo EU revnejšim državam do konca leta donirala najmanj sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Hitrost cepljenja po vsej EU se je pospešila. To bo skupaj z izboljšanjem epidemioloških razmer omogočilo postopno ponovno odpiranje naših družb, piše med drugim v sklepih vrha, ki so jih danes sprejeli voditelji sedemindvajseterice. Vendar pa moramo ostati pozorni na širjenje novih različic virusa, so ob tem opozorili.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono naj bi pripomoglo tudi digitalno covidno potrdilo, ki bi ga na ravni EU predvidoma uvedli do konec junija. Voditelji so danes pozvali k njegovi hitri uveljavitvi.

Potrebna infrastruktura na ravni EU bo pripravljena od 1. junija, od sredine junija pa se bodo države članice lahko povezale v sistem. Ključna naloga članic sedaj je, da zagotovijo, da bodo njihovi nacionalni zdravstveni sistemi vsebovali informacije o zdravstvenem statusu svojih državljanov, je glede uvajanja covidnega potrdila na novinarski konferenci po končanem zasedanju povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Državljani bodo lahko sedaj uporabljali vzajemno priznano potrdilo, kjer koli v EU bodo potovali," je ob tem pojasnila.

Voditelji so pozvali tudi k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19 na svetovni ravni in v tej luči podprli vodilno vlogo mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. EU in države članice so se zavezale, da bodo pospešile delitev cepiv v podporo revnejšim državam, pri čemer naj bi do konca leta prispevale vsaj sto milijonov odmerkov, so še zapisali.

Evropska komisija je sicer danes naznanila, da naj bi do konca tedna skoraj polovica odraslih v EU prejela vsaj en odmerek cepiva. To ustreza več kot 170 milijonom ljudi. V uniji bo do konca tedna dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva, v juniju pa še dodatnih 400 milijonov odmerkov.

S tem bo EU po besedah von der Leynove dosegla nov mejnik pri cepljenju evropskih državljanov. Cilj unije je sicer doseči 70-odstotno precepljenost odraslih do konca julija. Smo na dobri poti, da to dosežemo, saj bomo dobili dovolj cepiva, je zatrdila v izjavi za novinarje.

Kot eno pomembnih točk razprave je izpostavila cepljenje mladoletnikov. Izrazila je upanje, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech za otroke od 12 do 15 let.

Predsedniki držav in vlad EU, med njimi tudi premier Janez Janša, so se v Bruslju udeležili dvodnevnega izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki se je danes zaključilo. Drugi dan zasedanja je bila ob pandemiji na dnevnem redu tudi razprava o podnebnih ciljih unije.

Voditelji so ponovno potrdili cilje glede zmanjšanja izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030, ki so bili dogovorjeni že na decembrskem vrhu. Evropski komisiji so tudi predstavili dodatne smernice in jo pozvali, naj čim prej pripravi podnebni zakonodajni sveženj, znan pod imenom Pripravljeni na 55, za doseganje teh ciljev.

Sklepi, ki se nanašajo na podnebne cilje, so sicer dokaj skopi, v njih ni prvotno predvidene omembe ohranitve nacionalnih ciljev v skladu z uredbo o delitvi bremen pri zmanjšanju izpustov.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na novinarski konferenci priznal, da gre pri vprašanju podnebnih ciljev za zelo kompleksno razpravo, in ob tem poudaril, da je treba upoštevati presojo vpliva za posamezne države članice.

To je bilo prvo fizično srečanje voditeljev članic EU v Bruslju po rednem vrhu decembra lani. Zaradi slabših epidemioloških razmer so namreč zasedanja v minulih mesecih potekala virtualno.

Slovenski premier se je po končanem zasedanju srečal še s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Do srečanja prihaja dan pred videokonferenco vodstva Evropskega parlamenta s predstavniki slovenske vlade in državnega zbora na temo prioritet slovenskega predsedovanja EU.

Janša po koncu vrha izjave za slovenske novinarje ni dal, prav tako tudi ni bilo posredovano sporočilo za javnost v povezavi z zasedanjem. Kot je za STA pojasnil uradni govorec na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju, sprejeti sklepi Evropskega sveta odražajo tudi stališče Slovenije.