c S

EU želi postati bolj privlačna za visoko izobražene

24.05.2021 05:06 Bruselj, 23. maja (STA) - V globalni tekmi za visoko kvalificirano delovno silo se je EU dogovorila o novih pravilih. Po letih blokade so se pogajalci članic EU in Evropskega parlamenta pred kratkim v Bruslju dogovorili o reformi t.i. direktive o modri karti. Ta ureja pogoje, pod katerimi lahko kvalificirani delavci vstopajo v države EU in tam delajo.

Prenovljena modra karta bo uvedla učinkovita pravila za privabljanje visoko usposobljenih delavcev iz tretjih držav v EU, med njimi prožnejše pogoje za pridobivanje dovoljenj za delo, širši nabor pravic ter možnost, da se ti delavci selijo med državami članicami EU in tam delajo, so v torek sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je spremembo direktive o modri karti, ki je ključni cilj novega pakta o migracijah in azilu, predlagala že leta 2016. A na pogajanja med članicami EU in parlamentom se je čakalo vse od leta 2017. Do oživitve pogovorov je prišlo šele pod nemškim predsedstvom Svetu EU v drugi polovici leta 2020.

Celovita reforma azilne in migracijske politike sicer le malo napreduje. Predvsem članice že leta ne najdejo skupnega stališča. Med drugim se ne morejo dogovoriti o tem, kako in ali je treba tiste, ki zaprosijo za azil, razporediti po vseh državah.

Dogovor o novih pravilih glede modre karte zdaj predvideva natančnejše usklajevanje pogojev za vstop in prebivanje delavcev v državah EU. Da bi visoko usposobljene privabili v EU in jih tam obdržali, bodo dostop do trga dela EU dobili tudi družinski člani imetnikov modre karte. Poleg tega bodo postopki priznavanja poklicnih kvalifikacij na področju informacijske in komunikacijske tehnologije bolj enostavno, menjava delovnega mesta ali delodajalca v prvih 12 mesecih pa bo bolj enostavna. za modro karto bodo lahko zaprosili tudi visoko usposobljeni ljudje s statusom mednarodne zaščite.

Ta dogovor morajo zdaj potrditi še članice EU in Evropski parlament, nato pa bodo imele države dve leti časa za prenos novih pravil v svoje nacionalne zakonodaje.