c S

Od danes pogojno sproščena tudi sejemska dejavnost

24.05.2021 06:47 Od danes se pod pogojem testiranja zaposlenih sprošča sejemska dejavnost. Za njeno izvajanje v notranjosti je za obiskovalce določen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), poleg tega bo treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev. Število oseb bo omejeno na 10 kvadratnih metrov na posameznega obiskovalca.

Sejemsko dejavnost je na četrtkovi dopisni seji z novim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, sprostila vlada. Odlok velja do 30. maja.

Za izvajanje sejemske dejavnosti v notranjosti je za obiskovalce določen pogoj PCT, poleg tega bo treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb pa bo omejeno na 10 kvadratnih metrov na posameznega obiskovalca. Izjema so mladoletne osebe in osebe, ki potrebujejo spremstvo, in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, izhaja iz odloka.

Tudi število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je po novem omejeno na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko, ne več na 20 kvadratnih metrov, je pa treba še naprej zagotavljati 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, je dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu. A zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate.

Pri izjemah storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je pri usposabljanju dodan primer opravljanja kongresne dejavnosti.

Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike so zaradi poenotenja z drugimi odloki dodani prebolevniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega PCR-testa oziroma začetka simptomov. Pri tem se šteje, da se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Ljubljana, 24. maja (STA)
Foto: STA