c S
Od sobote brez kontrolnih točk na meji z Madžarsko 20.05.2021 07:44 Vlada je včeraj odločila, da od sobote ne bo več kontrolnih točk na meji z Madžarsko. Prebolevniki, ki so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19, bodo lahko po novem v državo vstopili brez napotitve v karanteno in predložitve negativnega testa na koronavirus. Nekaj italijanskih in ena avstrijska dežela medtem ne bo več rdečih.

Vlada je z odlokom, ki bo veljal od sobote, 22. maja, do vključno nedelje, 30. maja, odpravila kontrolne točke na cestnih povezavah z Madžarsko. Na cestnih povezavah z Avstrijo in Italijo jih je odpravila že prej.

Kontrolne točke tako ostajajo samo še na zračnih in pomorskih povezavah. Na tovrstnih povezavah je vstop dovoljen samo na teh točkah. Na ostalih povezavah pa je prestop meje dovoljen vsakomur, ki izpolnjuje pogoje za vstop v državo po odloku.

Poleg tega je vlada na današnji seji med izjeme, ki lahko brez napotitve v karanteno in predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus vstopijo v državo, dodala prebolevnike, ki so se najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem testu PCR oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, ki ga priznava Slovenija.

Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu štejeta kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom in potrdila zdravnika o prebolelem covidu.

Slovenija priznava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac in Sinopharm ter indijskega proizvajalca Serum Institute/AstraZeneca in rusko cepivo Sputnik V.

Vlada je spremenila tudi rdeči seznam držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom sars-cov-2. Po novem ne bodo več rdeče avstrijska dežela Gradiščanska ter italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija. Od čeških administrativnih enot ne bo več rdeča enota Severovychod, od norveških pa bosta rdeči samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark. Danska in Slovaška bosta po novem celotni rdeči. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Na rdeči seznam tretjih držav je medtem vlada dodala Šrilanko, črtala pa je Albanijo.

Ljubljana, 20. maja (STA)
Foto: STA