c S

Narejen prvi korak na poti k vzpostavitvi evidence stavbnih zemljišč

19.05.2021 18:16 Ljubljana, 19. maja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor ter Geodetska uprava RS (Gurs) sta v okviru projekta eProstor zaključila množični zajem poseljenih zemljišč in dejanske rabe poseljenih zemljišč, ki je prvi korak na poti k vzpostavitvi evidence stavbnih zemljišč, so danes sporočili z ministrstva.

"Stavbna zemljišča predstavljajo pomemben kapital, zato je treba dati poseben pomen učinkovitemu gospodarjenju z njimi. Vendar se tu srečamo z dejstvom, da v Sloveniji ni ustreznih evidenc, kjer bi bila evidentirana tako pozidana kot tudi nepozidana stavbna zemljišča z razvojnimi stopnjami, ki izkazujejo njen razvojni potencial," pravijo na ministrstvu.

V ta namen in za potrebe prostorskega načrtovanja, ugotavljanja dejanskega stanja v prostoru, vrednotenja stavbnih zemljišč ter izvajanja ukrepov zemljiške politike je zakon o urejanju prostora predvidel uvedbo evidence stavbnih zemljišč.

Množični zajem poseljenih zemljišč in dejanske rabe poseljenih zemljišč so izvedli v 11 fazah v obdobju med 1. decembrom 2017 in 15. aprilom letos na območju celotne Slovenije. Rezultat masovnega zajema je predlog poseljenih zemljišč in dejanske rabe poseljenih zemljišč. Rezultati zajema so dostopni na spletni strani prostorskega informacijskega sistema.

"Skupaj z zemljišči javne cestne in javne železniške infrastrukture bodo poseljena zemljišča tvorila množico pozidanih zemljišč. S tem bomo pridobili inicialno stanje pozidanosti Slovenije, kar pa med drugim predstavlja tudi prvo fazo procesa vzpostavitve evidence stavbnih zemljišč," navaja ministrstvo.

V naslednjih fazah vzpostavitve evidence bodo občine pripravile dopolnjen predlog poseljenih zemljišč, ga združile s podatki o dejanski rabi zemljišč javne cestne in javne železniške infrastrukture, določile nepozidana stavbna zemljišča ter jih razvrstile v ustrezne razvojne stopnje. "V luči racionalnejše rabe prostora so namreč nepozidana stavbna zemljišča poleg nezadostno izkoriščenih in razvrednotenih stavbnih zemljišč najpomembnejši del prostorskega fonda. Poznavanje fonda nepozidanih stavbnih zemljišč, njihove lokacije v prostoru in poznavanje njihovega razvojnega potenciala je zato pomembna in zelo dragocena informacija," pravijo.

Na koncu bodo občine podatke evidence tudi javno razgrnile. Ker je vzpostavitev evidence zahteven proces, ministrstvo predvideva, da jo bodo občine uspešno vzpostavile do leta 2025.