c S

Pozitivne izkušnje pri 20-letnem izvajanju mediacij

17.05.2021 11:40 Ljubljana, 17. maja (STA) - Izkušnje dveh desetletij izvajanja mediacij na Okrožnem sodišču v Ljubljani kažejo, da so stranke reševanje sporov na ta način zelo dobro sprejele. Slednje kažejo tudi številke, saj se v več kot polovici primerov spori v mediaciji zaključijo uspešno, to je s sklenjeno poravnavo ali umikom tožbe, so sporočili z omenjenega sodišča.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču mediacijo kot alternativno obliko reševanja sodnih sporov izvajajo že 20 let in so bili sploh prvo sodišče, ki je uvedlo to možnost reševanja sporov. Mediacijo so sprva izvajali v pravdnih, zatem še v družinskih in gospodarskih sporih. Pozneje so začeli medciacijo izvajati tudi v stečajnih zadevah.

K nadgradnji in zakonski podlagi reševanja sporov je nato prispeval tudi zakonodajalec, ki je leta 2009 sprejel zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov, s katerim je mediacijo uzakonil na vseh prvostopenjskih sodiščih.

Od leta 2001 do vključno aprila letos so stranke v postopkih pred ljubljanskim in okrajnimi sodišči tega okrožja podale soglasje za postopek mediacije v 16.041 zadevah. Od tega je bilo uspešno rešenih 8254 zadev, kar je dobra polovica vseh. S tem je mediacija pomembno prispevala k številu rešenih zadev na tukajšnjem sodišču, pravijo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Nasploh opažajo, da je mirno reševanje sporov med strankami vedno bolj cenjeno. Na takšen način se namreč sodni postopek praviloma konča na prvi stopnji, spor se reši brez napornega izvajanja dokazov in brez izpostavljanja strank javnosti. Med glavne prednosti mediacije, pri kateri osrednjo vlogo v sporu odigra tretja oseba - mediator, sodijo še neformalnost postopka, njegova zaupnost in hitrost, reševanje več odprtih vprašanj, večja prilagodljivost, nadzor, sodelovanje in boljše razumevanje zadeve.

"Hkrati gre za cenovno ugodnejši postopek. Stranke ne plačajo stroškov mediacije v sporih iz razmerij med starši in otroki, za druge spore, razen gospodarskih, pa so prve tri ure mediacije brezplačne. Stroški se trenutno krijejo iz evropskih sredstev," pojasnjujejo.

"Zavedamo se, da je mediacija učinkovit in gospodaren način reševanja sporov, v katerem se glede na dinamiko življenja iščejo rešitve za prihodnje odnose, pa naj bodo to osebni, družinski ali poslovni odnosi med strankami. Stremimo k temu, da bo sodišču pridružena mediacija še naprej živela in prepoznavna v družbi kot dobra praksa reševanja konfliktnih razmerij tudi potem, ko se spor že preseli na sodišče," so še zapisali.