c S

Vladni odlok od danes vernikom dovoljuje udeleževanje verskih obredov na lokaciji

14.05.2021 13:03 Ljubljana, 14. maja (STA) - Verniki se od danes v skladu s spremembo odloka lahko udeležijo verskih obredov v cerkvah in džamijah. V objektih bo med drugim treba upoštevati varnostno razdaljo, obvezno pa bo tudi prezračevanje prostorov, so sporočili iz Slovenske škofovske konference in Islamske skupnosti v Sloveniji.

Na podlagi odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode so škofje sprejeli navodila. Vernike in duhovnike so pozvali k upoštevanju ukrepov. Kot so zapisali, je izvajanje verskih obredov dovoljeno ob minimalnem možnem stiku med udeleženci, obvezna je raba zaščitnih mask ter razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov. Pri verskih obredih v cerkvah se število oseb v zaprtih prostorih omeji na enega udeleženca oz. člana istega gospodinjstva na 10 kvadratnih metrov. Udeleženci so lahko navzoči v zaprtih prostorih, kjer se kolektivno uresničuje verska svoboda, do 50-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Dovoljeno je tudi zborovsko petje pod pogojem, da imajo vsi pevci maske in ohranjajo razdaljo 1,5 metra, ta pa ne velja za člane skupnega gospodinjstva. Ko se bo epidemiološka slika izboljšala, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in birm, so zapisali.

"Omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitri test," so dodali. Pojasnili so tudi, da je ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.

"V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti v Sloveniji se bodo opravljale vse dnevne molitve in tedenska molitev džuma-namaz," pa so sporočili iz Islamske skupnosti v RS. Dodali so, da je pri gibanju, dostopu in zadrževanju na javnem kraju treba upoštevati varno medosebno razdaljo udeležencev najmanj 1,5 metra. Verniki v džamiji naj upoštevajo to določilo pri opravljanju molitve. V vrstah (saf) pri molitvi naj bo med verniki ustrezna razdalja, prav tako 1,5 metra, so pojasnili.

Opozorili so tudi, da v džamijo nihče ne sme vstopiti brez zaščitne maske, verniki pa naj molitveno preprogo prinesejo s seboj. Prav tako vernikom svetujejo, naj se odpravijo od doma z opravljenim obrednim umivanjem, v objekte pa naj ne vstopajo brez nogavic in opustijo navado rokovanja pred in po obredu.

"Imami in člani izvršilnega odbora so dolžni organizirati po končanih obredih prezračevanje prostorov, v katerih so potekali obredi," so pojasnili. Dodali so, da bo verouk še naprej potekal na daljavo. Verski objekti bodo odprti 15 minut pred začetkom molitve in zaprti deset minut po opravljenem obredu, so še zapisali.