c S

Ilešiču kot kandidatu za sodnika na Sodišču EU podpora komisije DZ

13.05.2021 20:58 Ljubljana, 13. maja (STA) - Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj kot kandidata za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu izvoli Marka Ilešiča, ki je na tem položaju že od leta 2004. Na seji DZ bo moral na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, preizkusa pred t. i. odborom 255 pa mu ne bo treba opravljati, saj je ta preizkus že prestal.

Predlog za izvolitev Ilešiča za kandidata za sodnika na Sodišču EU je v DZ posredoval predsednik republike Borut Pahor. Kot je na današnji seji mandatno-volilne komisije (MVK) dejala Nataša Kovač iz urada predsednika republike, je Ilešič eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ugleden sodnik in večkratni predsednik senata tega sodišča. Ilešič je namreč na tem položaju že vse od vstopa Slovenije v EU leta 2004.

Ilešič je bil sicer eden od sedmih kandidatov, predsednik pa se je zanj odločil "po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora". Postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU sicer traja že skoraj eno leto. Razpis za položaj je bil objavljen 26. junija lani.

Kandidat se je pred dnevi v predsedniški palači tudi predstavil javnosti. Kot je dejal, je ponosen na doslej opravljeno delo, ki ga želi nadaljevati. Izpostavil je tako pomembnost sodišča za pravni sistem kot njegovo kulturno in civilizacijsko funkcijo.

Člani MVK so sklep, da je predlog predsednika republike ustrezen in da DZ predlagajo izvolitev kandidata, izglasovali z desetimi glasovi za in brez glasu proti. Svoje odločitve sicer v poslanskih skupinah, z izjemo SD, kjer so mu napovedali podporo, niso obrazložili.

Sledilo bo odločanje na plenarni seji DZ prihodnji teden, kjer bo moral Ilešič na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. V primeru uspeha kandidata običajno čaka še ustni preizkus pred t. i. Odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU, a v njegovem primeru ni tako, saj je ta preizkus že prestal. Kot je Ilešič pojasnil na ponedeljkovi javni predstavitvi, se bo preizkus ponovne kandidature omejil samo na pregled njegovega dela na sodišču po zadnji izvolitvi.

Člani MVK so DZ danes tudi predlagali ugotovitveni sklep, da Andreju Grahu Whatmoughu po imenovanju za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenije preneha mandat v nazornem svetu javnega zavoda. Poslanske skupine morajo sedaj do 4. junija predlagati svoje kandidate za novega člana nadzornega sveta.