c S

Obisk kulturnih prireditev glede na polovično število sedišč

12.05.2021 22:03 Ljubljana, 12. maja (STA) - Vlada je na današnji seji sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Pri tem je določila, da prireditev ni dopustno izvesti brez sedišč, obiskovalce pa je omejila glede na 50-odstotno število sedišč. Udeležba na prireditvah je sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

S spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom je vlada sklenila tudi, da strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena.

V zaprtih javnih prostorih je vlada dovolila združevanje do 50 oseb v kulturnih ustanovah, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, kar sicer ne velja za osebe iz skupnega gospodinjstva. Več kot 60 oseb pa je dovolila v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s področja vzgoje in izobraževanja.

Ne glede na omejitev pri sediščih pa je izvajanje javnih kulturnih prireditev dovoljeno v primerih zaključenih skupin, ki se lahko združujejo na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Ukrep bo veljal do 23. maja. Podrobnosti bo predvidoma na četrtkovi novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Igracija Fridl Jarc.