c S
Vlada podaljšuje dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti 12.05.2021 19:58 Vlada je na današnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka bo to v vseh statističnih regijah od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je spremenila pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Tam je ponudba za mizami dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ne bo več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Vlada je spremenila pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

V vseh turističnih regijah bodo kampi po novem lahko ponujali do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Sedaj lahko lahko oddajajo 30 enot.

Vlada bo s ponedeljkom omogočila še obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni bodo lahko ponujali do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.

Vlada je spremenila odlok o podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj in teoretičnega dela vozniškega izpita, kar bo začelo veljati dan po objavi v uradnem listu. Za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj voznikov začetnikov ali tiskih, ki morajo opraviti program dodatnega usposabljanja, velja, da se do 31. decembra podaljšuje veljavnost le tistih vozniških dovoljenj voznikov začetnikov, ki so oz. bodo potekla med 16. novembrom 2020 in vključno 15. junijem. Isti datumi veljajo za podaljšanje veljavnosti teoretičnega dela vozniškega izpita.

Vlada je z odlokom do 23. maja podaljšala veljavnost ukrepov iz odloka o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov.

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja, kjer imajo najmanj 30-odstotni izpad dohodka glede na povprečje let 2017, 2018 in 2019. Odlok opredeljuje, kdo je upravičenec in višino nadomestila. Za izvedbo ukrepa je v proračunu predvidenih 820.000 evrov.

Med 17. majem in vključno 23. majem bo veljal še vladi odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav.

Ljubljana, 12. maja (STA)
Foto: STA