c S

Vlada dvignila omejitev zbiranja na 50 ljudi

12.05.2021 20:55 Brdo pri Kranju, 12. maja (STA) - Vlada je danes spremenila določbe o omejitvi zbiranja ljudi zaradi epidemije covida-19. Kot je za STA potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so jo z 10 dvignili na 50. Z več odloki pa je vlada tudi opredelila obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev, in sicer pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike.

Od sobote dalje bo tako na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem in v zaprtih prostorih pod pogoji iz zakona o javnih zbiranjih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Na shodih in prireditvah bo zbiranje več kot 50 udeležencev izjemoma dovoljeno ob pogojih, ki jih predpiše Nacionalni inštitut za javno zdravje in za tako zbiranje izda pozitivno mnenje.

Vse ostale omejitve glede shodov in prireditev ostajajo nespremenjene: v zaprtih prostorih je lahko en udeleženec na 20 kvadratnih metrov, še naprej je obvezna uporaba zaščitnih mask, na prostem je lahko en udeleženec na 10 kvadratnih metrov, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve v sporočilu po seji vlade.

Pri verskih obredih, bogoslužjih, molitvah in drugih verskih praksah se število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, omeji na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč, na prostem pa na največ 50 udeležencev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti v vseh primerih najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Po navedbah Hojsa naj bi omejitev 50-odstotne zasedenosti veljala tudi za obiske kinodvoran. Naj bi bilo pa več pojasnil dostopnih na četrtkovi vladni covidni novinarski konferenci.

Hojs je med sproščanji protikoronskih omejitev navedel tudi, da bo karanteno, ki bo odrejena pri vstopu v državo, zopet možno prekiniti po petih dneh z negativnim PCR testom.

Vlada je danes do 15. junija podaljšala veljavnost odloka o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do 23. maja pa je podaljšala obveznost nošenja mask na javnih krajih in razkuževanja rok ter obveznost namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v sporočilu po seji vlade.