c S
Vložen predlog novele zakona o financiranju zasebnih šol 11.05.2021 11:01 Ljubljana, 11. maja (STA) - Poslanci koalicijskih strank SDS, NSi in SMC so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Predlagajo, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah.

Finančne posledice novele zakona so ocenjene na 350.000 evrov na eno šolsko leto. Če bo novela sprejeta, bo začela veljati 1. septembra 2021.

Po predlogu novele se financiranje zasebnih glasbenih šol, zasebnih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter zasebnih gimnazij ne spreminja. Država jim zagotavlja 85 odstotkov sredstev za izvajanje programa.

Obveznim programom zasebnih osnovnih šol država zdaj krije 85 odstotkov sredstev.

Predlagatelji so novelo zakona vložili s ciljem uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je decembra 2014 odločilo, da je različno financirane osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno. DZ naj bi ugotovljeno neustavnost odpravil v roku enega leta od objave odločbe, januarja 2016, a se to še ni zgodilo.

Predlog novele zakona, s katero so želeli urejati področje financiranja zasebnih osnovnih šol, je bil v parlament vložen že večkrat, a nikoli ni dobil zadostne podpore.

Ustavno sodišče je sicer lani tudi presodilo, da mora država v celoti financirati obvezni del programa zasebnih osnovnih šol, ni pa ji treba 100-odstotno financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebnih osnovnih šolah s pridobljenim javno veljavnim programom.