c S

Marko Ilešič ponosen na dosedanje delo na Sodišču EU in ga želi nadaljevati

10.05.2021 14:59 Ljubljana, 10. maja (STA) - Javnosti se je danes predstavil kandidat predsednika republike za sodnika na Sodišču EU Marko Ilešič, ki je na tem položaju že od vstopa v Slovenije v EU leta 2004. Kot je dejal, je ponosen na doslej opravljeno delo, ki ga želi nadaljevati. Izpostavil je tako pomembnost sodišča za pravni sistem kot njegovo kulturno in civilizacijsko funkcijo.

Za ponovno kandidaturo se je Ilešič po lastnih besedah odločil, ker ga to delo veseli in ker gre za vrhunski intelektualni izziv. Zlasti pa se mu zdi, da delo opravlja uspešno, na kar da kažejo tudi nekateri zunanji znaki. V prvi vrsti je izpostavil zaupanje kolegov sodnikov. Doslej je bil štirikrat izvoljen za predsednika senata, prvič leta 2012 kot prvi sodnik iz novih članic EU.

Znak uspešnega dela vidi tudi v dejstvu, da je imel kot sodnik poročevalec glavno besedo pri nastajanju nekaterih odmevnih sodb sodišča. Med drugim je izpostavil sodbo iz leta 2014, ki je vključevala spletnega velikana Google, prinesla pa je t. i. pravico do pozabe.

Kot pa je dodal, sodišče ni samo sodišče v tehničnem smislu besede, ampak ima tudi pomembno kulturno in civilizacijsko funkcijo. Tudi njegova vloga ne zajema samo sodelovanja pri izdajanju sodb, ampak denimo tudi predava in vodi predstavitve na različnih sodiščih in univerzah v tujini.

A kot je dejal ob tem, "zelo močno čuti dolžnost, da povrne dolg domovini in upa, da ga uspešno vrača". V Luksemburgu je sprejel že vrsto obiskovalcev iz Slovenije in dal možnost za izobraževanje vrsti mladih slovenskih pravnikov, je dejal.

V javnosti se ne pojavlja dosti, ker se mu zdi primerno, da je sodnik nekoliko zadržan, je še povedal.

Predsednik republike Borut Pahor je predlog za izvolitev Ilešiča kot kandidata za sodnika na Sodišču EU v državni zbor posredoval v petek. Že on je izpostavil je, da gre za "uglednega dolgoletnega sodnika Sodišča EU in večkratnega predsednika senatov tega sodišča".

Po današnji javni predstavitvi bo sledilo odločanje v državnem zboru, kjer bo moral kandidat na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. V uradu predsednika pričakujejo, da bo glasovanje o Ilešiču uvrščeno na naslednjo sejo državnega zbora, ki se začne 17. maja.

V primeru uspeha kandidata običajno čaka še ustni preizkus pred t. i. Odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU, a kot je danes pojasnil Ilešič, v njegovem primeru ni tako, saj je ta preizkus že prestal. Preizkus ponovne kandidature se bo omejil samo na pregled njegovega dela na sodišču po zadnji izvolitvi, je pojasnil.

Postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU sicer traja že skoraj eno leto. Ilešič je bil eden od sedmih kandidatov, ki so se prijavili na razpis junija lani. Sodni svet je njegovo kandidaturo kot najprimernejšo podprl novembra lani, češ da gre za enega najuglednejših pravnih strokovnjakov z bogatimi akademskimi izkušnjami. Vlada je po drugi strani podprla kandidaturi Anžeta Erbežnika in Verice Trstenjak.

V odgovoru na novinarsko vprašanje glede postopka je Ilešič dejal, je slovenski postopek predlaganja kandidatov sodnikov mednarodnih sodišč razmeroma zapleten in dolgotrajen, v njem pa imajo besede različne institucije, "zato ni nič nenavadnega, če se postopek nekoliko zavleče in zakomplicira".

"Se mi pa zdi, da je slovenski postopek zelo primeren, ker je transparenten in so karte na mizi, to je pač pri kandidiranju za tako funkcijo treba vzeti v zakup," je dejal.