c S

Evropski parlament za hitro odstranjevanje terorističnih vsebin s spleta

29.04.2021 07:58 Bruselj, 29. aprila (STA) - Evropski parlament je v sredo potrdil nova pravila, po katerih bodo morale spletne platforme hitro odstraniti teroristične vsebine. To naj bi se zgodilo že v eni uri po objavi takih vsebin.

Nova uredba zadeva tako tekstovne kot vizualne in tonske vsebine, vključno s prenosi v živo, ki spodbujajo ali prispevajo k terorističnim dejanjem, navajajo navodila za teroristična dejanja ali novačijo ljudi za sodelovanje pri tovrstnih dejanjih, so pojasnili iz Bruslja.

V skladu z definicijami iz uredbe o boju proti terorizmu bo prepovedano objavljati in širiti tudi navodila, kako narediti in uporabljati eksplozive, strelno orožje in druge pripomočke za uporabo v terorističnih dejanjih. Izvzete pa bodo vsebine, objavljene v izobraževalne ali raziskovalne namene, za potrebe novinarjev in tudi umetniške stvaritve.

Ponudniki internetnih storitev oz. spletne platforme bodo morale odstraniti ali onemogočiti dostop do tovrstnih vsebin v eni uri od ukaza pristojnega organa oblasti. To se bo moralo zgoditi v vseh članicah EU, te pa bodo določile tudi podrobnejša pravila in kazni za nespoštovanje teh določil.

Internetnim podjetjem ne bo treba vseskozi nadzorovati in filtrirati vsebine. Se pa bodo morala tovrstna podjetja hitro odzivati, če bo pristojni nacionalni organ ugotovil, da je na njihovih straneh objavljena teroristična vsebina. Uvesti bodo morala tudi določene ukrepe, da bi preprečilo širjenje tovrstnih vsebin. Kako bodo to storila, pa je prepuščeno njim samim. Vsako leto bodo sicer morala poročati, kaj vse so naredila za preprečevanje širjenja terorističnih vsebin.

"Teroristi novačijo in širijo propagando za koordiniranje napadov preko interneta. Danes smo vzpostavili učinkovite mehanizme, da bodo države članice lahko odstranile teroristične vsebine v največ eni uri po vsej Evropski uniji. Verjamem, da smo dosegli dober rezultat, ki uravnotežuje varnost ter svobodo govora in izražanja na internetu, pravno varuje vsebine in dostop do informacij za vsakega državljana EU, hkrati pa se bori proti terorizmu s sodelovanjem in krepitvijo zaupanja med članicami," je vsebino uredbe komentiral poročevalec, evropski poslanec Patryk Jaki (ECR) iz Poljske.

Uredba bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu EU. Uporabljati pa se bo začela 12 mesecev po pravnomočnosti, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.