c S

Na sojenju policistu za umor Georgea Floyda zaključne besede

19.04.2021 20:45 Minneapolis, 19. aprila (STA) - Na sojenju policistu Dereku Chauvinu za umor Georgea Floyda so bile danes na vrsti zaključne besede tožilstva in obrambe. Po mnenju prvega je Chauvin neposredno odgovoren za smrt Floyda, ki da je do zadnjega diha prosil za pomoč. Obramba je medtem trdila, da tožilstvu ni uspelo brez dvoma dokazati krivde policista.

Kot je na sojenju v Minneapolisu dejal tožilec Steve Schleicher, je Chauvin zakrivil Floydovo smrt z uporabo prekomerne sile, brez kakršnegakoli usmiljenja. Floyd ga je do zadnjega diha prosil, naj mu pusti dihati, medtem ko mu je več kot devet minut klečal na vratu, je dejal. "Obtoženi mu ni pomagal," je zatrdil in dodal, da je s tem jasno kršil pravila policijskega posredovanja.

Obramba je po drugi strani v zaključnih besedah trdila, da tožilstvu ni uspelo brez dvoma dokazati Chauvinove krivde za Floydovo smrt. Če manjka le en sam vidik, obstaja utemeljen dvom in Chauvin ne sme biti spoznan za krivega, je zatrdil odvetnik Eric Nelson. V nagovoru porotnikom je zatrdil, da obstaja utemeljen dvom v vzrok smrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

46-letni Floyd je umrl 25. maja lani med aretacijo. Z video posnetkov je razvidno, kako so policisti neoboroženega moškega pritisnili na tla, pri čemer je Chauvin s kolenom dlje časa pritiskal na njegov vrat, medtem ko ga je ta prosil, naj mu pusti dihati. Smrti temnopoltega Floyda je po vsej državi sprožila množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Chauvin je obtožen umora in uboja Georgea Floyda, sodni proces proti njemu pa se je začel konec marca. Za uboj mu grozi do deset let zapora, za nenamerni umor do 40 let zapora in za nenaklepni umor do 25 let zapora. Ker doslej še ni bil obsojen, mu bo sodišče v primeru obsodbe izreklo nižjo kazen.

Pri aretaciji Floyda so sodelovali še trije policisti, ki jim bodo zaradi obtožb sodelovanja pri umoru in uboju sodili posebej.