c S

Bruselj z novo strategijo boja proti organiziranemu kriminalu in trgovini z ljudmi

14.04.2021 20:11 Bruselj, 14. aprila (STA) - Evropska komisija je danes predstavila novo petletno strategijo boja proti organiziranem kriminalu, v okviru katere nameravajo okrepiti sodelovanje v Evropski uniji in izboljšati uporabo digitalnih orodij pri preiskovanju. Poleg tega so predstavili še novo strategijo boja proti trgovini z ljudmi, katere cilj je preprečevanje tovrstnih dejanj.

Strategija predstavlja orodje in ukrepe za prihodnjih pet let, s katerimi želijo preprečiti poslovne modele in strukture kriminalnih organizacij čez meje, tako na spletu kot v resničnem življenju. "Kriminalna združenja vse pogosteje uporabljajo nove tehnologije in izkoriščajo priložnosti za širjenje svojih nezakonitih dejavnosti," je opozoril podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

"Jasno je, da moramo okrepiti boj proti združbam organiziranega kriminala. So ena največjih groženj naši varnosti. So visoko profesionalni in delujejo čezmejno," pa je opozorila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Posvarila je še, da so zelo prilagodljivi in da dobro izkoriščajo tudi pandemijo covida-19. Tako so na primer že zaznali poskus prevare, v okviru katere so želeli prodati več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19. Leta 2019 so prihodki kriminalnih združb sicer znašali 139 milijard evrov.

Med ključnimi cilji strategije je okrepitev sodelovanja policije in pravosodja na meddržavni ravni, okrepili bodo sredstva za evropsko multidisciplinarno platformo za boj proti kriminalnim grožnjam, ki obstaja od leta 2010, predlagali pa bodo tudi evropski kodeks sodelovanja policistov. Obenem so danes napovedali pogajanja glede sodelovalnega dogovora z Interpolom.

Evropska komisija je danes predstavila tudi strategijo boja proti trgovini z ljudmi za do leta 2025, v kateri se osredotočajo na preprečevanje zločinov, sodno preganjanje storilcev in opolnomočenje žrtev. Med letoma 2017 in 2018 so v EU registrirali več kot 14.000 žrtev trgovine z ljudmi, trgovci pa so v enem letu zaslužili 2,7 milijarde evrov.

Johanssonova je pri tem opozorila, da kriminalci še naprej trgujejo z ljudmi, večinoma pa so žrtve ženske in otroci, ki se jih spolno izkorišča. "Žrtve smo dolžni zaščititi," je poudarila.

Evropska komisija v okviru strategije med drugim predvideva osveščanje bolj ranljivih sektorjev, dialog s tehnološkimi podjetji, da bi onemogočili rekrutiranje in izkoriščanje žrtev preko spletnih platform, ter izboljšanje načina zgodnjega prepoznavanja žrtev in nudenja pomoči.