c S

Po novem za vstop v RS veljavni tudi testi, opravljeni v ZDA in Veliki Britaniji

09.04.2021 23:10 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Vlada je v danes sprejetem v odloku o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 določila, da so za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih oz. izdanih v državah članicah EU oz. schengenskega območja, veljavni tudi testi oz. potrdila iz ZDA in Velike Britanije.

Vlada je v odloku, sprejetem na današnji dopisni seji, med izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega rezultata testa PCR dodala akreditirane novinarje na službeni poti v tujini in osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje ali nastanek materialne škode, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje.

Prav tako je med izjeme za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in s predložitvijo sedemdnevnega negativnega rezultata testa PCR ali hitrega testa namesto dnevnih delovnih migrantov dodala delovne migrante in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, pod pogojem, da se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje.

Po današnji dopisni seji vlade je nekaj sprememb tudi na rdečem seznamu držav. Avstrija je po novem v celoti rdeča, prav tako Danska, v Španiji pa so rdeče vse administrativne enote razen Extremadure, Galicije, Balearskih otokov, Murcie in Valencie.