c S

O neizločitvi ustavnega sodnika še ESČP

07.04.2021 20:26 Evropsko sodišče za človekove pravice je sprejelo v obravnavo pritožbo zoper Slovenijo zaradi domnevne kršitve pravice do poštenega sojenja, so potrdili na državnem odvetništvu. Podrobnosti za zdaj ne komentirajo. Gre za primer, ko je ustavni sodnik Rok Čeferin sodeloval pri dopisnem odločanju o zadevi, v kateri bi moral biti izločen.

Državno odvetništvo je 24. marca prejelo pritožbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zadevi Kodrič proti Sloveniji, so potrdili za STA. Ob tem so pojasnili, da zaradi interesa sodnega postopka podrobnosti zadeve in nadaljnjih korakov v postopku ne morejo razkriti.

Odvetniška zbornica Slovenije je namreč leta 2014 zavrnila vpis odvetniškega kandidata Petra Kodriča v imenik odvetniških kandidatov. Danes ustavni sodnik Rok Čeferin je bil tedaj član devetčlanskega upravnega odbora Odvetniške zbornice Slovenije, ki je izglasoval zavrnitev Kodriča. Kandidat se je zoper odločitev pritožil na upravno, nato pa še na vrhovno sodišče, ki pa sta ga zavrnila. Zato je vložil ustavno pritožbo, ki jo je ustavno sodišče novembra 2019 zavrnilo. In v senatu, ki je odločal v tej zadevi, se je znova znašel Čeferin.

Čeferin je konec lanskega leta sam obvestil ustavne sodnike, da je v navedeni zadevi odločal pomotoma in da bi moral biti v njej izločen. Hkrati je predlagal, da se napako popravi.

Ustavno sodišče bo tako zdaj o pritožbi odločalo znova. "Ponoven preizkus ustavne pritožbe bo opravil senat ustavnega sodišča v ustrezni sestavi ob upoštevanju sklepa o izločitvi sodnika," so sporočili 23. marca.

Kodrič pa se je vmes že pritožil na ESČP. Neuradno naj bi ESČP Slovenji predlagalo sklenitev denarne poravnave s pritožnikom, je izvedela STA.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je 8. marca za medije povedal, da so tudi zaradi omenjenega primera na ustavnem sodišču prevetrili notranje nadzorne mehanizme, da bi v prihodnje preprečili napake z neizločitvami sodnikov. Navedel je, da je prišlo nehote do napake.

Ljubljana, 07. aprila (STA)
Foto: STA