c S

Del spora med Telekomom in AVK znova na prvo stopnjo

06.04.2021 21:06 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vrhovno sodišče je v sporu med Agencijo za varstvo konkurence (AVK) in Telekomom Slovenije, v katerem je AVK očitala Telekomu zlorabo prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu, razveljavilo sodbo Upravnega sodišča v delu, ki je tožbo Telekoma zavrnilo. V tem delu je Vrhovno sodišče zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

Kot so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma, gre za odločbo AVK s februarja 2015. V njej je AVK zapisala, da je Telekom Slovenije z enotno kompleksno poslovno prakso, trajajočo od začetka leta 2005 do vsaj sredine marca 2014, zlorabil prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom v Sloveniji.

Upravno sodišče je sredi februarja 2018 delno odpravilo to odločbo AVK, in sicer v delu, v katerem mu ta očita zlorabo prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom v Sloveniji. Upravno sodišče je takrat zadevo vrnilo AVK v ponovni postopek.

V ostalem delu pa je upravno sodišče Telekomovo tožbo zavrnilo, ta pa je vložil revizijo. Vrhovno sodišče je s sodbo, izdano 24. marca, odločilo, da se reviziji Telekoma Slovenije delno ugodi in izpodbijano sodbo upravnega sodišča razveljavi v tistem delu, s katerim je bila Telekoma tožba zavrnjena. Ker gre ta v ponovno odločanje, odločba AVK ni več delno pravnomočna.

AVK je leta 2013 z odločbo ugotovil, da je Telekom pred leti prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja v Sloveniji zlorabljal tako, da je operaterjem oz. internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN-priključka s strani končnih uporabnikov.