c S

Ministrstvo predlaga podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca maja

02.04.2021 19:36 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vladi predlaga podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za en mesec, do konca maja. Računajo, da bi lahko bilo maja v ukrep vključenih 45.000 delavcev, razkriva predlog sklepa, objavljen med gradivi za sejo vlade.

Predvidene finančne posledice podaljšanja ukrepa delnega povračila nadomestila plače za čas začasnega čakanja na delo za mesec maj so ocenjene na 31,5 milijona evrov, je v predstavitvi finančnih posledic predloga zapisalo ministrstvo. Računajo namreč, da bo maja v ukrep vključenih 45.000 delavcev, država pa delodajalcu povrne v povprečju 700 evrov na zaposlenega delavca, ki je na začasnemu čakanju na delo.

"Ocenjuje se, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize covida-19 soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev," navaja ministrstvo. Učenke doslej sprejetih interventnih ukrepov na trg dela označuje kot spodbudne, saj so omejili rast brezposelnosti.

Delodajalci so v okviru osmega protikoronskega zakona, ki se izvaja od februarja letos, pri tem ukrepu do vključno 19. marca na zavod oddali skoraj 19.070 vlog za nekaj manj kot 65.900 zaposlenih. V okviru vseh protikoronskih paketov so do vključno 19. marca oddali skoraj 139.860 vlog za 625.000 zaposlenih.

Do vključno 18. marca je zavod za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo izplačal 445,4 milijona evrov, in sicer 31.217 delodajalcem za 212.164 zaposlenih, so še dodali na ministrstvu.

Vlada je 24. marca že podaljšala ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca junija. Do konca junija je podaljšala tudi ukrepe na področju postopkov zaradi insolventnosti in na davčnem področju.