c S

Vložena še ena pobuda o ustavnosti odloka o prehajanju meje

31.03.2021 21:34 Ljubljana, 31. marca (STA) - Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je vložil pobudo za oceno ustavnosti odloka o prehajanju meje. Svoj pravni interes je izkazal s tem, da je odlok razbil njegovo družino, saj živi v čezmejni zunajzakonski zvezi z avstrijsko državljanko, in posega v njegovo pravico do družinskega življenja.

Jaz ne smem čez mejo, moja partnerka pa lahko pride s PCR testom, a se potem ne sme vrniti v Avstrijo, ker ima v Sloveniji urejeno začasno prebivališče. In ker ima v Avstriji službo, je to praktično nemogoče, je za STA pojasnil Zalar in ocenil, da omenjeni odlok "izrazito posega v njegovo pravico do zasebnega in družinskega življenja, saj tega v bistvu ne more več izvrševati".

V pobudi za oceno ustavnosti navaja, kot je povedal, vrsto argumentov proti odloku, ki je začel veljati v ponedeljek - med drugim da gre za povsem nesorazmeren in neprimeren ukrep, saj ne preprečuje vnosa novega koronavirusa, glede na to da v našo državo še naprej lahko pride vsak.

Poleg tega odloku očita diskriminacijo vseh tujcev, ki imajo v Sloveniji prijavljeno začasno ali stalno prebivališče, v primerjavi s tujci, ki tega prebivališča nimajo in lahko "pridejo v državo in jo tudi mirno zapustijo".

Kot je poudaril, vladi sicer ne očita namerne diskriminacije, ampak predvsem to, da ni dovolj premislila, koga vse bo ta prepoved prizadela, in je preozko določila izjeme od splošnega pravila. Vezala jih je predvsem na ekonomske interese ljudi, medtem ko je druge zanemarila.

Ustavnemu sodišču Zalar zato predlaga, da razveljavi 11. člen odloka, ki prepoveduje potovanja osebam s prebivališčem v Sloveniji, do dokončne odločitve pa zadrži izvrševanje tega člena in sicer na način, da ustavno sodišče samo določi način izvrševanja tega člena. Predlaga tudi "absolutno prednostno obravnavo, saj so težko popravljive posledice že nastale, odpraviti jih je mogoče le s takojšnjo intervencijo sodišča, sicer bodo nepopravljive".

Že v torek je pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oz. zakonitosti, s katero izpodbija odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19, vložil odvetnik Matjaž Šaloven, in sicer v lastnem in tudi v imenu civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje.

Po njihovi oceni odlok namreč neustavno in nezakonito posega v pravice do svobode gibanja, zasebne lastnine ter do uživanja in izvrševanja lastnine, so sporočili iz civilne iniciative.

S kritiko se je danes odzvala tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki meni, da gre za "butalske odloke, o katerih se mora izreči tudi Evropska komisija".

"Neživljenjsko, nejasno, nedoločno in nesorazmerno. Pravno huliganstvo je očitno postalo pravilo, ko gre za sprejemanje predpisov vlade pod vodstvom Janeza Janše, je zapisala. Kot ocenjuje, zadnji odlok vlade o prehajanju meje "ne le da ne zadošča osnovnim pravnim načelom, pač pa najverjetneje grobo posega tudi v temeljne pravice EU".

Zato je na Evropsko komisijo naslovila vprašanje o ustreznosti odloka s pravnim redom EU. Komisijo sprašuje, ali je z omenjenim odlokom seznanjena in ali ga nedvoumno razume, ali namerava preučiti njegovo skladnost s pravom EU in kako namerava v primeru kršitev ukrepati.