c S

Bruselj z novo tožbo proti Poljski zaradi pravosodne zakonodaje

31.03.2021 13:54 Bruselj, 31. marca (STA) - Evropska komisija se je odločila za novo tožbo proti Poljski na Sodišču EU. Tokrat jo toži zaradi pravosodne zakonodaje, ki je začela veljati februarja lani in po mnenju komisije spodkopava neodvisnost poljskih sodnikov, so navedli danes v Bruslju. Poljska vlada je v prvem odzivu tožbo označila za neutemeljeno.

"Komisija meni, da zakonodaja spodkopava neodvisnost sodstva na Poljskem in je v neskladju s primarnostjo prava unije," so zapisali v sporočilu za javnost. Poleg tega zakonodaja preprečuje poljskim sodiščem, da bi neposredno uveljavljali določene odločbe evropskih zakonov, ki ščitijo neodvisnost pravosodja.

Bruselj je od sodišča zahteval tudi sprejetje začasnih ukrepov, s katerimi bi začasno razveljavili odločitve disciplinskega senata poljskega vrhovnega sodišča o odvzemu imunitete sodnikom.

"Odločitev o odvzemu imunitete sodniku mora sprejeti neodvisno telo. Na Poljskem pa neodvisnost in nepristranskost disciplinskega senata vrhovnega sodišča nista zagotovljena," je ob tem poudaril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je na Twitterju zapisal, da odločitev komisije ni utemeljena na pravu ali dejstvih. Zatrdil je, da so pravosodne zadeve v izključni pristojnosti držav članic.

Zakon, ki je na Poljskem stopil v veljavo februarja lani, med drugim vzpostavlja disciplinski senat vrhovnega sodišča, ki odloča o neodvisnosti sodnikov, pri čemer pa ne upošteva prava EU. Sodnikom lahko med drugim odvzame imuniteto.

Poljska konservativna vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) že vse od leta 2015, ko je po več letih znova prevzela oblast v državi, reformira pravosodje ter s tem po opozorilih Evropske komisije in drugih kritikov spodkopava pravno državo in demokracijo.

Proti Poljski je Bruselj zato že leta 2017 sprožil postopek po 7. členu pogodbe EU. Poleg tega je sprožil še več pravnih postopkov. V sporu je nekajkrat odločalo tudi že Sodišče EU - med drugim leta 2019 glede prisilnega upokojevanja vrhovnih sodnikov.