c S

Vložena pobuda za oceno ustavnosti odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo

30.03.2021 13:41 Odvetnik Matjaž Šaloven je na ustavno sodišče vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oz. zakonitosti, s katero izpodbija odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19. Z njo zastopa tudi interese civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje.

Po njihovi oceni odlok namreč neustavno in nezakonito posega v pravice do svobode gibanja, zasebne lastnine ter do uživanja in izvrševanja lastnine, so sporočili iz civilne iniciative.

Šaloven, ki zahtevo za presojo ustavnosti v vlaga v lastnem imenu, z njo zastopa tudi interese in zahteve civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem. "Pobudi namreč prilaga več kot 3500 podpisov naše spletne peticije, v kateri zahtevamo svoboden dostop in uporabo naših nepremičnin in plovil na Hrvaškem tudi v času epidemije," so zapisali.

V peticiji so med drugim izpostavili, da je minilo že leto dni od tega, ko so jim oblasti obeh držav na različne načine omejile dostop do lastnine na Hrvaškem, izjema je bila med 15. majem in 24. avgustom lani. Poudarjajo, da lastniki nepremičnin niso v isti kategoriji kot turisti. Pojasnjujejo, da imajo poleg pravic tudi dolžnosti, kot so vzdrževanje nepremičnin, plačevanje davkov, prispevkov in nadomestil za svoje premoženje v drugi državi. Zavračajo pogojevanje prestopa meje z dokazili, kot so testi PCR ali napotitev v karanteno zaradi pandemije covida-19.

Po njihovi oceni je pobuda nedvomno podana v širšem javnem interesu, saj izpodbijani odlok po njihovih navedbah posega v pravice več 10.000 slovenskih državljanov, lastnikov nepremičnin ali premičnin na Hrvaškem.

Ljubljana, 30. marca (STA)
Foto: STA