c S

Preklicani naroki v nenujnih zadevah

30.03.2021 13:11

V obdobju ponovne zaustavitve javnega življenja bodo na sodiščih opravljali le naroke v nujnih zadevah. Naroki, sklicani med 1. in 9. aprilom v zadevah, ki v skladu s tretjim odstavkom 83. člena Zakona o sodiščih (ZS) niso nujne, se štejejo za preklicane. Sodišča bodo preklic teh narokov objavila na svojih spletnih straneh. Tek procesnih rokov in rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih ne bo ustavljen. Notarji pa bodo v tem času poslovali v času uradnih ur po predhodni najavi, ki je lahko pisna, po telefonu ali elektronski pošti.

Glede na odločitev Vlade RS o dodatnih omejitvah javnega življenja je predsednik Vrhovnega sodišča RS 29. marca 2021 izdal dopolnitev > Odredbe o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Z navedeno dopolnitvijo se naroki v zadevah, ki v skladu s tretjim odstavkom 83. člena ZS niso nujne, sklicani med 1. in 9. aprilom 2021, štejejo za preklicane.

Še vedno v veljavi ostaja tudi določilo, da razen v nujnih zadevah, ki jih določa 83. člen ZS, stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe vloge vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno ter za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur. Na sodišče lahko pridejo stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki niso vabljene, samo v času uradnih ur ob predhodni najavi preko objavljenih elektronskih naslovov ali telefonskih številk in ob dogovorjenem terminu.

Notarji pa bodo v tem času poslovali v času uradnih ur po predhodni najavi, ki je lahko pisna, po telefonu ali elektronski pošti. Vstop v notarsko pisarno bo dovoljen po potrditvi termina, je objavljeno na spletni strani ministrstva za pravosodje.

Pri vstopu na sodišča ali v notarsko pisarno bo potrebno dosledno upoštevati ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Vlada je v nedeljo po predlogu strokovne skupine sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti širjenje novega koronavirusa. Ukrepi bodo veljali od 1. do vključno 11. aprila. Med drugim bodo zaprte šole, nekatere trgovine, kulturne ustanove, verski objekti, gibanje pa bo omejeno na regijo prebivališča (seznam ključnih ukrepov).

Vir: VSRS in STA, 30. marca (STA)