c S

Nujno varstvo samo za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi

29.03.2021 21:58 Ljubljana/Škofja Loka, 29. marca (STA) - V skladu z okrožnico, ki so jo vrtci prejeli danes popoldan, bodo od 1. do 11. aprila zagotavljali nujno varstvo samo otrokom, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi. Ob tem se že kaže, da bodo nekateri starši postavljeni pred precejšnje izzive, je za STA povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

"Bojimo se, da bo dobršen del gospodarstva ostal odprt in da starši ne bodo imeli varstva za svoje otroke," je izpostavila Bogatajeva. Sama kot ravnateljica Vrtca Škofja Loka pa tudi v današnji komunikaciji z drugimi ravnatelji že zaznava veliko potrebo staršev po varstvu otrok. "To nam daje vedeti, da se gospodarstvo v veliki meri niti ne bo zapiralo, zapirali pa se bodo vrtci in šole," je dejala.

Nekatere dejavnosti, kjer je to mogoče, bodo prešle na delo od doma, vendar se tudi tu postavlja vprašanje varstva otrok. Starši namreč ob delu od doma le težko hkrati skrbijo zlasti za mlajše otroke. Na to problematiko so opozorili že v času dolgotrajnejšega zaprta vrtcev oziroma zagotavljanja zgolj nujnega varstva.

Sistem, na katerega prehajajo 1. aprila, bo podoben tistemu, ki je bil v veljavi lansko pomlad. Vendar so takrat imeli župani nekaj več pristojnosti pri odločanju glede na okoliščine, ki so vladale v določeni občini oziroma regiji. "Tokrat pa odlok za vse določa, da morajo starši prinesti potrdilo delodajalca. To potrdilo naj bi bilo enotno in smo ga dobili v prilogi okrožnice," je povedala Bogatajeva.

Za kritično infrastrukturo veljajo sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Kot ocenjuje Bogatajeva, pod to med drugim spadajo tudi trgovska dejavnost, ki je vezana na prehrano, pa lekarne, pošte in tovrstne storitvene dejavnosti.

Poleg tega bodo morali vrtci nujno varstvo zagotavljati za otroke staršev, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, v policiji in v poklicnih gasilskih enotah. Vrtci bodo zaposlitev staršev ugotavljali na podlagi potrdila delodajalca.

Je pa Bogatajeva prepričana, da bo na terenu zaradi omejitve zagotavljanja varstva prihajalo do težav in da bodo tudi drugi delodajalci svojim zaposlenim pisali potrdila. "Situacija bo kar zahtevna in stiske staršev velike," je ocenila Bogatajeva, ki je podobno kot nekateri drugi ravnatelji vrtcev upala, da bodo lahko zagotavljali nujno varstvo vsem, ki ga bodo potrebovali.

Številni ravnatelji vrtcev so že dopoldan, ko so še čakali pojasnila šolskega ministrstva, za koga bo zagotovljeno varstvo, opozorili tudi, da jih čaka zahtevna organizacija dela, za katero imajo premalo česa. Sedaj bodo začeli zbirati prijave in potrdila, potem pa morajo oblikovati skupine, pri čemer je v okrožnici ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kot normativ predvidenih šest do osem otrok na skupino.

Čaka jih preoblikovanje obstoječih mehurčkov, kar se Bogatajevi z vidika preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom sicer ne zdi najboljša možnost. "Po vrtcih že imamo oblikovane mehurčke, ki predstavljajo po en oddelek vrtca. Na ta način smo uspešno krmarili in ni bilo velikega števila okužb, karanten ter odsotnosti. Sedaj pa se ti mehurčki spreminjajo, vanje prihaja od šest do osem otrok iz različnih vetrov, ki se bodo nato čez 11 dni vrnili nazaj v matične mehurčke," je opisala.

Opozorila je, da je prehajanje med oddelki in enotami stresno tudi za same otroke, še posebej za najmlajše. "Te stiske, ki jih nekateri znajo ubesediti, drugi še ne, pa se kažejo tudi pri starejših otrocih," je navedla.

V okrožnici, ki jo je pridobila STA, je še zapisano, da so starši otrok, ki v času zaprtja države vrtca ne bodo obiskovali, oproščeni plačila vrtca.