c S

Od 1. do vključno 11. aprila pouk na daljavo, vrtci razen za nujne primere zaprti

28.03.2021 20:13 Brdo pri Kranju, 28. marca (STA) - Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, smučišča bodo zaprta. Tehničnih pregledov ne bodo izvajali.

Omejitve bodo po sedanjih napovedih trajale do 12. aprila. Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, danes sprejeti odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja začne veljati 1. aprila in velja do vključno 11. aprila.

Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bo nujno varstvo zagotovljeno za otroke v vrtcih in za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole, če so njihovi starši zaposleni v kritični infrastrukturi. Delo v vzgojnih zavodih bo potekalo nemoteno. "Šole bodo že jutri prejele vse potrebne okrožnice in usmeritve, časa za pripravo pa bo dovolj," je zagotovila.

Na področju športa bodo v času zaprtja države dovoljeni le vrhunski šport in treningi članov reprezentanc, sicer pa bo rekreacija dovoljena individualno ali z ožjimi družinskimi člani na prostem. Pri gibanju na prostem bo treba upoštevati že znana priporočila za preprečevanje širjenja okužb. Organizacija velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev bo lahko potekala nemoteno.

Omejitve bodo tudi na področju prometa. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih in skladno z znanimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Žičniške naprave in nihalke ne bodo delovale, s tem pa se v tem obdobju zapirajo tudi smučišča, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vozniki v javnem potniškem prometu, spremljevalno osebje v železniškem prometu in taksisti se bodo morali najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Izjema so tisti, ki so bili cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli.

Šole vožnje ne bodo smele delovati, prav tako bo prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj. Začasno bosta onemogočena tudi opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja. Prepovedani bodo tudi letenje, vzletanje in pristajanje zrakoplovov v državi.

Vlada je danes podaljšala tudi veljavnost odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

V državni upravi bo med 1. in 12. aprilom po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika na delovnih mestih največ petina uslužbencev. Javnim uslužbencem, ki ne morejo delati od doma, priporočajo koriščenje dopusta ali ur, sicer pa zanje predlagajo napotitev na čakanje na delo. Državna uprava bo v tem obdobju izvajala le nujne naloge.

Začasno zaprtje države je vladi predlagala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je predlog na današnjem srečanju s predstavniki politike tudi predstavila. Vodja skupine Mateja Logar je ob tem izpostavila, da so ukrepi nujni glede na vnovično naraščanje okužb, zaradi katerega smo v tretjem valu epidemije.